Bureau van het Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Het Bureau bestaat uit de Voorzitter1 van het Europees Parlement2, veertien ondervoorzitters en vijf quaestoren. Het stelt de raming van de begroting van het Parlement op en regelt alle administratieve, personeels- en organisatorische kwesties.

Inhoudsopgave

  1. Werkwijze
  2. Samenstelling en organisatie

1.

Werkwijze

Bij de beraadslagingen van het Bureau geeft bij gelijkheid van stemmen de stem van de Voorzitter de doorslag. De quaestoren hebben een raadgevende stem in het Bureau.

2.

Samenstelling en organisatie

De leden van het Bureau worden door de plenaire vergadering3 gekozen voor twee en een half jaar. Deze ambtstermijn kan met dezelfde duur worden verlengd.

Het Bureau wordt terzijde gestaan door het Secretariaat-Generaal4 en zijn diensten.

 

  • 1. 
    De Voorzitter geeft leiding aan alle activiteiten van het Parlement. Zij zit de plenaire vergaderingen en de vergaderingen van de Conferentie van voorzitters voor. Ook vertegenwoordigt zij het Parlement naar buiten toe, met name in de internationale betrekkingen.
     
  • 2. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 3. 
    De plenaire vergadering is de voltallige vergadering ofwel zitting van het Europees Parlement (EP). Deze vindt twaalf keer per jaar plaats van maandagmiddag tot en met donderdagmiddag in Straatsburg, en zes keer per jaar van woensdagmiddag tot en met donderdagmiddag in Brussel. De beraadslagingen van het Parlement zijn openbaar, tenzij de vergadering anders bepaalt.
     
  • 4. 
    Het Secretariaat-Generaal heeft tot taak het wetgevingswerk te coördineren en de plenaire vergaderingen en de overige vergaderingen van het Europees Parlement te organiseren. Onder het Secretariaat-Generaal vallen ook de directoraten-generaal.