Reglement Europees Parlement (REGL)
Op grond van artikel 2321 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie2 heeft het Europees Parlement3 een Reglement vastgesteld. Dit reglement bevat alle regels voor de interne organisatie en werking van het Parlement.
Inhoudsopgave
Ieder lid van het Europees Parlement kan wijzigingen op het Reglement en de bijlagen ervan voorstellen. Ze kunnen daar eventueel een toelichting bij voegen. Wijzigingen van het Reglement worden aangenomen bij meerderheid van stemmen4.
Deze wijzigingsvoorstellen worden vertaald, vermenigvuldigd, rondgedeeld en ter behandeling verwezen naar de bevoegde commissie5, die ze behandelt en beslist of zij aan het Parlement zullen worden voorgelegd.
De bevoegdheid voor de interpretatie en toepassing van het Reglement en voorstellen tot wijziging daarvan ligt bij de Parlementaire Commissie Constitutionele zaken6.
Amendementen op het Reglement worden slechts aangenomen met de meerderheid van de leden van het Parlement4.
Behoudens bij de stemming vastgestelde uitzonderingen, treden wijzigingen op het Reglement en de bijlagen ervan in werking op de eerste dag van de vergaderperiode die volgt op de aanneming ervan.
- 1.Het Europees Parlement stelt zijn reglement van orde vast bij meerderheid van stemmen van zijn leden.
- 2.Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU) is een gewijzigde versie van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap (EG). De gewijzigde versie is in 2009 van kracht geworden. In het VwEU staat wat de bevoegdheden zijn van de Europese Unie, en op welke manier de Europese Unie die bevoegdheden kan uitoefenen. Dit verdrag vormt samen met het Verdrag betreffende de Europese Unie de basis van de Europese Unie.
- 3.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 4.Het Europees Parlement neemt een voorstel aan als de helft plus één van alle uitgebrachte stemmen vóór het voorstel zijn. Het gaat hier alleen om de uitgebrachte stemmen, niet om het aantal leden van het Europees Parlement.
- 5.Deze commissies bereiden de vergaderingen van het Europees Parlement inhoudelijk voor. Ze bestaan uit leden van het Europees Parlement. De commissies behandelen de voorstellen voor Europese richtlijnen en verordeningen van de Commissie en de Raad, en eigen initiatieven van haar leden.
- 6.Deze parlementaire commissie houdt zich onder meer bezig met de organisatorische aspecten van de Europese Unie, het EU-verdrag en de gevolgen van uitbreiding van de EU voor de organisatiestructuur.