Btw
De btw is een door de nationale overheid geheven vorm van belasting op de verkoop van producten of diensten.
De heffing, die 21 procent bedraagt, is gebaseerd op Europese richtlijnen1 die de lidstaten van de Europese Unie2 verplichten om op de meeste goederen en diensten btw te heffen. Het standaard-btw-tarief moet minimaal 15 procent zijn.
Lidstaten moeten over het algemeen gemiddeld 0,3 procent van hun btw inkomsten afdragen aan de Europese Unie. Enkele landen, waaronder Nederland, hebben hierop een korting gekregen.
Inhoudsopgave
De afkorting btw staat voor 'belasting over toegevoegde waarde' en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. De btw zit altijd bij de prijs van een product of dienst inbegrepen en wordt in de meeste gevallen apart vermeld op de kassabon of rekening. De consument betaalt de btw aan de ondernemer van wie een product of dienst wordt afgenomen. Vervolgens draagt de ondernemer de btw af aan de Belastingdienst.
De btw-heffing bestaat als voortzetting van de omzetbelasting in Nederland sinds 1969 en is gebaseerd op Europese btw-richtlijnen.
Het op termijn instellen van een gemeenschappelijk btw-tarief is volgens de Europese Commissie van groot belang voor het functioneren van de interne markt van de EU. Verschillen tussen de nationale tarieven verstoren namelijk het grensoverschrijdende goederen- en dienstenverkeer. Als land A een lager tarief voert dan land B zal de concurrentiepositie van land A ten opzichte van land B aanzienlijk beter zijn, waardoor op den duur ongelijke economische verhoudingen ontstaan tussen de twee landen. Dit zou in strijd zijn met de EU-regels op het gebied van mededinging (eerlijke concurrentie).
Meer informatie
- 1.Dit bindende besluit van de Europese Unie bevat doelstellingen waar alle lidstaten van de Europese Unie aan moeten voldoen. De lidstaten zijn verplicht de doelstellingen te verwezenlijken; de wijze waarop staat de lidstaten vrij. Lidstaten zijn verantwoordelijk voor de juiste en tijdige implementatie van richtlijnen.
- 2.Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.