Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur (EACEA)

Dit uitvoerend agentschap1 is verantwoordelijk voor het beheer van subsidieregelingen op het gebied van onderwijs, cultuur, sport, burgerschap, media en vrijwilligerswerk.

Het agentschap is in 2006 opgericht.

Contents

  1. Basiskenmerken
  2. Werkzaamheden
  3. Organisatie
  4. Inspraak EU-lidstaten
  5. Nederland (vertegenwoordiging)
  6. Meer informatie

1.

Basiskenmerken

Locatie (stad)

Brussel

Locatie (land)

België

Grondslag

Eerste programma 2005/56/EG,

huidige programma uitvoeringsbesluit 2021/173

Oprichting

14 januari 2005 - operationeel sinds 1 januari 2006

Aard organisatie

Agentschap van de Europese Unie

Ondersteuning beleid

Onderwijs- en jeugdbeleid, Audiovisueel en mediabeleid, Cultuurbeleid

2.

Werkzaamheden

Dit agentschap is verantwoordelijk voor een aantal subsidieprogramma's, waaronder: Erasmus+,2 Creatief Europa3, Eurydice en Europa voor de burger4. Verder is het EACEA betrokken bij het Europees vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening.

3.

Organisatie

Het agentschap wordt bestuurd door een directeur en bestaat uit een aantal afdelingen.

Het agentschap legt verantwoording af aan zes directoraten-generaal5 van de Europese Commissie, waaronder het DG Onderwijs, jeugd, sport en cultuur6.

4.

Inspraak EU-lidstaten

Het EACEA staat onder het gezag van een stuurgroep. Bij agentschappen is de regel dat deze is samengesteld uit een vertegenwoordiger van elke lidstaat, een vertegenwoordiger van de Europese Commissie, en hun plaatsvervangers.

5.

Nederland (vertegenwoordiging)

Nederland wordt in het bestuur van het EACEA vertegenwoordigd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap7.

6.

Meer informatie

  • Website EACEA
 

  • 1. 
    Een Europees agentschap is een instantie die zich bezighoudt met de ondersteuning en uitvoering van specifieke juridische, technische of wetenschappelijke overheidstaken. Hierbij werken zij nauw samen met de Europese Commissie en de nationale overheden van de EU-lidstaten, zonder direct deel uit te maken van nationale ministeries of de Europese instellingen. Daarnaast onderhouden zij ook banden met maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstituten uit de lidstaten.
     
  • 2. 
    Erasmus+ is een Europees subsidieprogramma voor onderwijs, opleiding, jongeren en sport. Het programma heeft onder meer als doel om de werkloosheid (vooral onder jongeren) te bestrijden, innovatie te ondersteunen en de samenwerking en mobiliteit met EU-partnerlanden te bevorderen.
     
  • 3. 
    Creatief Europa is een subsidieprogramma van de Europese Unie ter ondersteuning en bevordering van de internationale samenwerking in de culturele, creatieve en audiovisuele sector. Met het Creatief Europa-programma wil de Europese Commissie de Europese cultuur sector promoten en beschermen. Het programma is ontwikkeld uit de overtuiging dat cultuur een meerwaarde biedt aan de ontwikkeling van de Europese samenleving. Zo wil de Commissie bijvoorbeeld een impuls geven aan de Europese muziek- en filmindustrie.
     
  • 4. 
    Europa voor de Burger was een programma dat tot doel had het bijdragen aan de kennis die Europese burgers hebben van de Europese Unie. Hieronder vielen thema's als de geschiedenis en diversiteit van de Europese Unie. Daarnaast heeft het programma burgers actief gestimuleerd om op Europees vlak te participeren. Het Europa voor de Burger programma was slechts één van de Europese initiatieven op het gebied van actief burgerschap. Andere voorbeelden van zulke initiatieven zijn Erasmus+ en Creatief Europa.
     
  • 5. 
    Directoraten-generaal (DG's) zijn de grootste zelfstandige eenheden binnen het ondersteunend apparaat van de Europese Commissie. De directoraten-generaal zijn onderverdeeld in directoraten, die weer zijn onderverdeeld in administratieve eenheden. Daarnaast zijn er nog een aantal diensten, zoals de Juridische dienst.
     
  • 6. 
    Dit directoraat-generaal draagt bij aan het beleid en regelgeving op het gebied van onderwijs, cultuur, jongeren, talen, en sport. Met behulp van een hele reeks programma's wordt er een bijdrage geleverd aan het behoud van de Europese waarden en welvaart. Ook wordt de participatie van burgers met betrekking tot Europese integratie bevorderd en wordt er een sterker gevoel van onderlinge verbondenheid nagestreefd.
     
  • 7. 
    Dit ministerie draagt de zorg voor het scheppen van een wettelijk kader voor het onderwijs, voor het uitvoeren van onderwijswetten en het verstrekken van financiële middelen daarvoor. Daarnaast heeft het ministerie de zorg voor de bevordering van wetenschappelijk onderwijs en wetenschapsbeleid en voor het cultuur- en mediabeleid. 'OCW' is sinds 2012 ook verantwoordelijk voor het emancipatiebeleid en sinds 2017 voor het 'groen onderwijs'.