Kabinet trekt zich terug uit Nationale Europa Discussie
Het kabinet maakt geen deel meer uit van de organisatie van de Nationale Europa Discussie (NED). Dit schrijft staatssecretaris Nicolaï1 namens het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet heeft dit besloten nadat de politieke steun voor deelname van het kabinet aan de organisatie van de Europa discussie afnam. Afgelopen donderdag vond er een debat plaats over de organisatie en vormgeving van de Europa discussie in de Tweede Kamer. Tweede Kamerlid Karimi2 van GroenLinks3 had hierop het kabinet om een reactie gevraagd.
Het oorspronkelijke plan was dat de Tweede Kamer en het kabinet samen de organisatie van de Nationale Europa Discussie op zich zouden nemen. Na moties van de PvdA 4 en ChristenUnie5 en de reactie van GroenLinks ziet het kabinet hier echter van af. De Nationale Europa Discussie is het gevolg van het afwijzen van de Europese Grondwet door de Nederlandse bevolking.
bron: Staatscourant 3 oktober 2005
verwant nieuws
- Tweede Kamer oneens over Europadebat (30 september 2005)
- Tweede Kamer omarmt SP-plan voor maatschappelijke discussie (2 juni 2005)
- GroenLinks: uitslag referendum reden voor parlementaire enquête (2 juni 2005)
- Europese Grondwet met ruime meerderheid afgewezen; teleurgesteld kabinet respecteert de uitslag (1 juni 2005)
meer over
- 1.Atzo Nicola (1960) is 30 november 2006 lid van de Tweede-Kamerfractie van de VVD. Eerder was hij dat in de periode 1998-2002 en in 2003. Van 7 juli 2006 tot 22 februari 2007 was hij minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Daarvoor was de heer Nicola van 22 juli 2002 tot 7 juli 2006 staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, belast met Europese samenwerking. Eerder was hij secretaris van de Raad voor de Kunst en parttime projectleider politieke uitgangspunten bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. In de Kamer houdt de heer Nicola zich bezig met arbeid en zorg, luchtvaart en fraudebestrijding in de sociale zekerheid en beleid rond kinderopvang.
- 2.Iraanse vluchtelinge die ruim acht jaar Tweede Kamerlid voor GroenLinks was. Studeerde industrieel ontwerp in Isfahan en was betrokken bij het gewapende verzet tegen het regime van de ayatollahs. Vluchtte via Duitsland naar Nederland en was vier jaar co÷rdinator van Aisa, een project voor de emancipatie en ondersteuning van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen. Stond in de Tweede Kamer bekend als een bekwaam en bevlogen woordvoerster buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking en defensie, die helder formuleerde. Nam mede het initiatief voor het referendum over de Europese Grondwet. Is nu directeur van Oxfarm Novib.
- 3.GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Evangelische Volkspartij (EVP), de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 4.De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 5.De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds januari 2023 Mirjam Bikker. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Per 22 januari 2000 zijn de partijen gefuseerd.