Tweede Kamer oneens over Europadebat
De Tweede Kamer is het afgelopen donderdag niet eens geworden over de organisatie van het nationale Europadebat. Het voorstel was dat het debat zowel door de Tweede Kamer als de regering zou worden georganiseerd, hier werd echter geen overeenstemming over bereikt.
Verdeeldheid heerst onder de partijen over het debat met de burger over de toekomst van Europa. De VVD was vanaf het begin tegen het Europadebat. GroenLinks en de SP wensen een parlementair onderzoek. De ChristenUnie wil dat het kabinet en de Tweede Kamer samen het debat aansturen, maar een aparte parlementaire werkgroep moet conclusies over de inspraak van de burgers trekken. De PvdA wil dat het debat afzonderlijk van het kabinet wordt opgezet. PvdA-woordvoerder Timmermans1 diende een motie in waarin hij pleit voor het schrappen van de betrokkenheid van de regering. Het CDA en D66 willen echter vasthouden aan het oorspronkelijke voorstel.
Nadat 61,5% van de kiezers in juni tegen de Europese Grondwet stemde, werd de SP-motie om een brede maatschappelijke discussie over de negatieve uitslag te houden door een ruime kamermeerderheid gesteund.
bron: Volkskrant en Trouw
verwant nieuws
meer over
- 1.Frans Timmermans (1961) is vanaf 22 februari 2007 staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (o.a. belast met Europese samenwerking en internationaal milieubebeleid). Hij was van 19 mei 1998 tot 22 februari 2007 Tweede Kamerlid voor de PvdA. De heer Timmermans was eerder adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). In de Tweede Kamer hield hij zich bezig met Europese zaken en defensie. Hij was voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en lid van Europese Conventie namens de Tweede Kamer.