Europese Grondwet met ruime meerderheid afgewezen; teleurgesteld kabinet respecteert uitslag

woensdag 1 juni 2005, 22:00

De Nederlandse kiezers hebben in overgrote meerderheid 'nee' gezegd tegen de Europese Grondwet. Op grond van voorlopige uitslagen blijkt 61,6 procent tegen te zijn en 38,4 procent vóór. De opkomst was 62,8 procent. De Kiesraad biedt aanstaande maandag de officiële uitslag van het referendum aan de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer aan.

Premier Balkenende1 sprak namens het kabinet zijn teleurstelling uit over de verwerping. Hij vindt dat het signaal dat door de kiezers is gegeven recht moet worden gedaan en dat de Europese Grondwet in de huidige vorm van de baan is. Op de komende Europese Top zal hij zijn Europese collega's uitleg geven over de zorgen van de Nederlandse bevolking. Hij stelde verder dat het aan de politiek is om de bevolking beter bij Europa te betrekken.

Het kabinet is niet van plan naar aanleiding van de uitslag op te stappen. De Tweede Kamer zal morgen debatteren over de uitslag van het referendum. Het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Wilders2 heeft aangekondigd een motie van wantrouwen tegen het kabinet in te dienen. Daar is echter weinig steun voor te verwachten.

Het referendum was een raadplegend referendum, maar de Tweede Kamer zal het referendum volgen. Naar verwachting zal de regering zelfs het wetsvoorstel waarmee de Europese Grondwet wordt geratificeerd intrekken.

bron: nos-journaal, ANP


meer over

  • meer over het Referendum Europese Grondwet
  • referenda

externe links

  • Grondwet Europa

  • 1. 
    Jan Peter Balkenende (1956) is sinds 22 juli 2002 minister-president en minister van Algemene Zaken. Sinds 1 oktober 2001 is hij politiek leider van het CDA. Bij de verkiezingen van 2002, 2003 en 2006 was hij lijsttrekker van het CDA. De heer Balkenende was onder meer bijzonder hoogleraar christelijk sociaal denken aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en in de periode 1998-2002 Tweede Kamerlid voor het CDA. In de Tweede Kamer was hij, voor hij fractievoorzitter werd, financieel woordvoerder van de CDA-fractie.
     
  • 2. 
    Geert Wilders (1963) is sinds 25 augustus 1998 (met een korte onderbreking in 2002) Tweede Kamerlid. Hij was dat aanvankelijk voor de VVD, maar werd op 2 september 2004 een onafhankelijk Kamerlid. Sinds november 2006 is hij voorzitter van de Tweede-Kamerfractie van de PVV. De heer Wilders was medewerker van de afdeling Verdragen bij de Ziekenfondsraad, wetstechnisch medewerker van de Sociale Verzekeringsraad en beleidsmedewerker en speechschrijver van de VVD-Tweede-Kamerfractie. Hij houdt zich behalve met het algemene regeringsbeleid bezig met buitenlandse zaken en het asielbeleid. De heer Wilders is lid van het Presidium van de Kamer.