Parlement
Het begrip parlement gebruiken we in twee betekenissen. We verstaan er 'de volksvertegenwoordiging' onder, waarbij dan in het algemeen de Tweede Kamer1 wordt bedoeld. Het is echter tevens een verzamelbegrip voor Tweede en Eerste Kamer2. Een (formeler) synoniem daarvan is 'Staten-Generaal3'.
In de eerste betekenis verwijst parlement naar het Latijnse parlamentum (vergadering, bijeenkomst) en het Franse 'parlement' (vergadering, gesprek, gepraat). In de tweede betekenis komt het begrip terug als we spreken over parlementaire rechten of parlementaire stukken. Dat verwijst dan naar rechten of documenten van beide Kamers.
Het Nederlandse parlement bestaat uit twee Kamers, maar er zijn diverse landen waar slechts één Kamer is, zoals Zweden, Hongarije, Denemarken en Griekenland.
Meer over
- 1.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 2.De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
- 3.Onder de Staten-Generaal verstaan we de Tweede en Eerste Kamer gezamenlijk. Formeel is er dan ook sprake van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Beide Kamers kunnen tevens in Verenigde Vergadering bijeenkomen.
- 4.Veel landen hebben een parlement dat uit twee Kamers bestaat. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk een Hoger- en Lagerhuis en kent Duitsland een Bondsdag en een Bondsraad. Ook Nederland heeft sinds 1815 twee Kamers en daarmee een tweekamerstelsel ('bicameralisme').