Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ)
De raadsformatie1 Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) bestaat uit de ministers van justitie en/of binnenlandse zaken. Deze Raad vergadert meestal om de drie maanden, ook informele bijeenkomsten zijn mogelijk. Namens Nederland sluit doorgaans minister van Justitie en Veiligheid David van Weel2 (VVD) aan.
De Raad Justitie en Binnenlandse Zaken werkt aan samenwerking en gemeenschappelijk beleid inzake grensoverschrijdende aangelegenheden om zo een Europese ruimte van vrijheid, veiligheid en recht te creëren.
In de Raad van de Europese Unie nemen bewindspersonen uit alle EU-lidstaten een gezamenlijk besluit over het te volgen beleid binnen de EU. De Raad wordt ondersteund door het Comité van permanente vertegenwoordigers3 dat besluiten voorbereidt en de uitvoering van de besluiten van de Raad bewaakt.
Inhoudsopgave
Afhankelijk van het onderwerp en het belang dat daaraan wordt gehecht kan Nederland in deze Raad onder meer vertegenwoordigd worden door:
-
-David van Weel2 (VVD), minister van Justitie en Veiligheid (strafrecht en veiligheid)
-
-(momenteel vacant), minister voor Rechtsbescherming (civiel recht)
-
-(momenteel vacant) , minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (veiligheid)
-
-Ingrid Coenradie4 (partijloos), Teun Struycken5 (partijloos), staatssecretaris voor asiel en migratie
-
-een hoge ambtenaar
De staatssecretaris mag zich in het buitenland 'minister voor Immigratie' noemen.
De Raad Justitie en Binnenlandse Zaken behandelt onder meer de volgende beleidsvelden:
Daarnaast heeft deze raad specifiek aandacht voor:
-
-samenwerking bij douanecontroles
-
-het Schengeninformatiesysteem (SIS)
-
-politiële en justitiële samenwerking
- 1.Er bestaat maar één Raad van de Europese Unie. Afhankelijk van de behandelde onderwerpen komt de Raad echter bijeen in verschillende samenstellingen (formaties) waaraan wordt deelgenomen door de ministers van de lidstaten en de eurocommissarissen die bevoegd zijn voor de behandelde onderwerpen.
- 2.David van Weel (1976) is sinds 2 juli 2024 namens de VVD minister van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Schoof. Hij was daarvoor sinds 1 november 2020 assistent-secretaris-generaal van de NAVO, belast met acute veiligheidsdreigingen. Daarvoor was hij onder andere raadadviseur buitenlandse Zaken en defensie op het ministerie van Algemene Zaken en directeur Internationale Aangelegenheden en Operaties en hoofd van het Bureau secretaris-generaal bij het ministerie van Defensie.
- 3.Coreper bestaat uit de permanente vertegenwoordigers (ambassadeurs) die de belangen van hun lidstaten in Brussel bewaken. Deze permanente vertegenwoordigers bereiden de vergaderingen van de verschillende formaties van de Raad van Ministers voor, en stellen de agenda's vast. Uitzondering hierop zijn de landbouwaangelegenheden, die onder het Speciaal Comité voor de Landbouw (SCL) vallen.
- 4.Ingrid Coenradie (1987) is sinds 2 juli 2024 namens de PVV staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Zij was werkzaam op het gebied van personeelsbeleid en detachering (o.a. bij OTTO Workforce) en was sales manager bij ArboNed. Sinds 2023 was zij fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad van Rotterdam. Als staatssecretaris is zij onder meer belast met inburgering, gevangeniswezen en zedenwetgeving.
- 5.Teun Struycken (1969) is sinds 2 juli 2024 staatssecretaris voor rechtsbescherming namens NSC (hij is partijloos) in het kabinet-Schoof. Hij was hoogleraar Europees goederenrecht (gespecialiseerd in het bank- en effectenrecht) in Utrecht. Tevens was hij advocaat in Amsterdam. Als staatssecretaris is hij onder meer belast met onder meer de rechtspraak, rechterlijke organisatie, bestuursrecht, rechtsbijstand, justitieel jeugdbeleid, jeugdbescherming, privaatrecht en kansspelen.