Prof.Mr. H.C. Cras - Hoofdinhoud
Rechtsfilosoof, die in 1814 deel uitmaakte van de Notabelenvergadering die besliste over de eerste Grondwet. Werd al kort na zijn promotie tot hoogleraar aan het Atheneum in Amsterdam benoemd en onderwees daar het publiek-, natuur- en volkenrecht. Bestudeerde verder vooral de wijsbegeerte van het recht en stond bekend als een werkzaam, bekwaam en geliefd docent. Wees hoogleraarbenoemingen in Utrecht en Leiden af en bleef daardoor bijna een halve eeuw actief in Amsterdam. Onder meer leermeester van J.M. Kemper, Jonas Daniël Meyer, Falck en Van Hall. Had in de Bataafs-Franse tijd zitting in een commissie die het burgerlijk wetboek moest samenstellen.
functie(s) in de periode 1814: lid notabelenvergadering
Inhoudsopgave
Hendrik Constantijn
geboorteplaats en -datum
Leiden, 4 januari 1739
overlijdensplaats en -datum
Amsterdam, 5 april 1820
-
-privédocent te Leiden (tussen de voltooiing van zijn studie en zijn aanmelding ter promovering)
-
-hoogleraar Romeins en hedendaags recht (vanaf 1775 tevens publiek recht, vanaf 1790 tevens natuur- en volkenrecht), Atheneum Illustre te Amsterdam, van 1 september 1771 tot 5 april 1820 (benoemd 26 juli; geschorst van 5 april tot 3 juli 1798)
-
-bibliothecaris Amsterdamse boekerij, van 1784 tot 5 april 1820
-
-hoogleraar Franse recht en burgerlijk recht (Code Napoleon), Atheneum Illustre te Amsterdam, van 1 mei 1790 tot 5 april 1820
-
-lid Vergadering van Notabelen, 29 en 30 maart 1814 (voor het departement Zuiderzee)
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
uit de privésfeer-
-Hij spande zich bijzonder in voor de verheffing van het Atheneum tot universiteit
-
-Zijn vader was advocaat te Wageningen
Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, deel II, 347
Biografisch Woordenboek(en)
biografie opgenomen in het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
publicaties over en van letterkundigen
gegevens uit de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.