Drs. R.H. (Rob) Oudkerk
Amsterdamse huisarts die acht jaar volksgezondheidswoordvoerder van de PvdA-Tweede Kamerfractie was. Behoorde in 1994 tot een nieuwe lichting Kamerleden. Kreeg zowel door zijn optreden als tv-dokter als door zijn heldere taalgebruik de nodige bekendheid. Lid van de enquêtecommissie vliegramp Bijlmermeer1, die zich inzette voor de slachtoffers. Vond met Van Gijzel2 dat de ministers Borst3 en Jorritsma4 de politieke verantwoordelijkheid droegen voor de nasleep van de ramp. Nadien wethouder van sociale zaken en onderwijs van Amsterdam die het doen van pittige uitspraken niet schuwde. Een al te openhartige onthulling over zijn privégedrag gevolgd door nieuwe berichten daarover leidde er uiteindelijk toe dat de PvdA-fractie het vertrouwen in hem opzegde.
PvdA
functie(s) in de periode 1994-2002: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave
Robert Herman (Rob)
geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 20 maart 1955 partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)
-
-verpleeghulp, van 1973 tot 1977
-
-docent Hogeschool van Amsterdam, van 1979 tot 1990
-
-huisarts te Amsterdam, van 1986 tot 1994 (duo-praktijk)
-
-wetenschappelijk onderzoeker, van 1986 tot 1990
-
-hoofd stafbureau LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging), van 1990 tot 1994
-
-parttime huisarts, vanaf 17 mei 1994 (één dag in de week)
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 mei 1994 tot 23 mei 2002
-
-lid gemeenteraad van Amsterdam, van 14 maart 2002 tot 17 april 2002
-
-wethouder (van werk en inkomen, educatie, jeugd en diversiteit en grotestedenbeleid) van Amsterdam, van 17 april 2002 tot 20 januari 2004
-
-lector 'Leefstijlverandering bij jongeren', Haagse Hogeschool, van 15 mei 2007 tot 2013
-
-associé adviesbureau "Van de Bunt" (directeur Jeugdfabriek), vanaf 1 juli 2007
-
-strategisch adviseur, vanaf januari 2011
-
-lijsttrekker PvdA gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, 2002
-
-publicist
-
-debatleider
-
-dj Radio 1, vanaf 2014
vorige
-
-columnist/publicist week- en dagbladen (o.a. Trouw, Het Parool, Zelfzorg, De Volkskrant, AZVu-Magazine), vanaf 1991
-
-redacteur/presentator NCRV-t.v.-programma "De Spreekkamer" (nog in 1998)
-
-commissaris opleidingsinstituut voor Farmaceutische Bedrijfskunde (nog in 1998)
-
-lid bestuur Kenniscentrum Grote Steden
-
-voorzitter OSVO, de koepel van Amsterdamse schoolbesturen, van 2016 tot 1 augustus 2022
afgeleide functies, presidia etc.
lid parlementaire enquêtecommissie vliegramp Bijlmermeer (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 14 oktober 1998 tot juni 1999 primair onderwijs
-
-lagere school te Amsterdam
voortgezet onderwijs
-
-gymnasium-b, Openbaar "Vossius Gymnasium" te Amsterdam, tot 30 juni 1973
academische studie
-
-geneeskunde, Universiteit van Amsterdam, van 1974 tot 1983
-
-huisartsgeneeskunde, Universiteit van Amsterdam, van 1984 tot 1985
cursussen
-
-managementscursussen
-
-Was woordvoerder volksgezondheid van de PvdA-Tweede Kamerfractie. Hield zich verder bezig met arbeidsomstandigheden.
-
-Diende in 1997 een initiatiefwetsvoorstel in om ziekenhuisapotheken de vrijheid te geven ook buiten het ziekenhuis medicijnen te leveren. Kleine instellingen kunnen kiezen voor samenwerking met een vrij gevestigde apotheker of samenwerking met een ziekenhuisapotheek. De effectiviteit en kwaliteit van de geneesmiddelendistributie moet hierdoor verbeteren. Dit voorstel werd in 1999 wet (Stb. 97). (25.408)
-
-Interpelleerde op 17 januari 2001 minister Borst over de huisartsenzorg (27.583)
-
-Diende in 2001 samen met Anke van Blerck-Woerdman (VVD), Siem Buijs (CDA) en Bas van der Vlies (SGP) een initiatiefwetsvoorstel in om de belemmering weg te nemen voor huisartsen om als apotheker op te treden. Dit voorstel, waarvan de verdediging namens de PvdA werd overgenomen door Khadija Arib, werd in 2006 ingetrokken, nadat het doel via amendering van een regeringsvoorstel was bereikt. (28.158)
opvallend stemgedrag
-
-Behoorde in 1997 tot de vier leden van zijn fractie die vóór een (verworpen) motie-Van Middelkoop/Rouvoet stemden over het verlenen van een verblijfsvergunning aan de familie-Gümüs
-
-Stemde op 3 juni 1999 als enige van zijn fractie aan het eind van het debat over het enquêterapport over de Bijlmerramp vóór twee moties van afkeuring gericht tegen de minister Jorritsma en Borst
-
-Trad op 20 januari 2004 af als wethouder, nadat hij in opspraak was gekomen door onthullingen over zijn privégedrag. Hijzelf had de columniste Heleen van Royen van 'Het Parool' in een privégesprek verteld over het surfen naar een aan de seksindustrie gerelateerde website en contacten met prostituees. Nadien verschenen berichten in de media over bezoek aan prostituees in een gebied dat (later) op last van de gemeente was gesloten. Omdat gevreesd werd dat hij niet meer naar behoren kon functioneren als wethouder, zegde de gemeenteraadsfractie van de PvdA het vertrouwen in hem op.
uit de privésfeer
-
-Kleinzoon van David Cohen, hoogleraar Oude Talen te Leiden en in de Tweede Wereldoorlog voorzitter van de Joodse Raad
pseudoniemen, bij-, koos- en schuilnamen
"Brugman" (pseudoniem) literatuur/documentatie
Toof Brader en Marja Vuijsje, "Haagse portretten. Tweede-Kamerleden, ministers, staatssecretarissen" (1995, 1999)
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.
- 1.In 1998-1999 vond een parlementaire enquête plaats naar de vliegramp in de Bijlmermeer in 1992. Op zondag 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig, een El-AL Boeing 747, neer op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer, waarbij 39 mensen om het leven kwamen. Enige tijd daarna kregen bewoners en hulpverleners gezondheidsklachten.
- 2.Opvallend en zich onafhankelijk opstellend PvdA-Tweede Kamerlid, dat na een conflict in zijn fractie opstapte. Was een vooraanstaand bestuurder van de Jonge Socialisten en werkte als ambtenaar op lokaal gebied. Woordvoerder verkeer (openbaar vervoer, luchtvaart) en buitenlandse zaken. Werd bekend als de 'Bijlmer-boy', omdat hij zich sterk maakte voor een gedegen onderzoek naar de Bijlmerramp en naar de gevolgen daarvan. Pleitte later voor onderzoek naar fraude bij de aanbesteding van grote projecten en kwam daarover in conflict met fractievoorzitter Melkert. Toen hem het woordvoerderschap over dit dossier werd ontnomen, verliet hij de Kamer. Was nadien acht jaar (2008-2016) burgemeester van Eindhoven.
- 3.Minister van Volksgezondheid in de kabinetten-Kok en bij de verkiezingen 1998 lijsttrekker van D66. Werd na een loopbaan als arts, ziekenhuisdirecteur, hoogleraar en vicevoorzitter van de Gezondheidsraad minister in het kabinet-Kok I en in het Kok II tevens vicepremier. Tijdens haar ministerschap werden medisch-ethische kwesties geregeld zoals euthanasie, medisch-wetenschappelijk onderzoek en onderzoek met embryo's. Kreeg als minister te maken met de problematiek van wachtlijsten in de zorg en het tekort aan medisch personeel en werd hierover fel aangevallen door de oppositie van links en rechts. Deskundige minister die veel wetgeving tot stand bracht. Riep door haar liberale opvattingen in medisch-ethische kwesties in sommige kringen wel weerstand op, maar werd algemeen geacht als een wijze en betrokken bewindsvrouw.
- 4.Annemarie Jorritsma (1950) was van 9 juni 2015 tot 13 juni 2023 Eerste Kamerlid voor de VVD en sinds 24 november 2015 fractievoorzitter. In 1982 begon haar Haagse politieke loopbaan als Tweede Kamerlid, nadat zij eerder raadslid in Bolsward was. In het kabinet-Kok I was mevrouw Jorritsma minister van Verkeer en Waterstaat en in het kabinet-Kok II minister van Economische Zaken en vicepremier. Nadat zij in 2002 de verkiezing tot Kamervoorzitter had verloren, verliet zij de Tweede Kamer. Na waarnemend burgemeester van Delfzijl te zijn geweest, was mevrouw Jorritsma in 2003-2015 burgemeester van Almere. Tevens was zij zeven jaar voorzitter van de VNG.