H.M. (Jet) Nijpels-Hezemans
Fractieleider van het AOV en later van de naar haar genoemde groep-Nijpels in de Tweede Kamer. Was actief in de Eindhovense gemeentepolitiek, stapte na een conflict uit de VVD1 en werd in 1994 lijsttrekker van het door Martin Batenburg2 opgerichte Algemeen Ouderenverbond. Kon als voorzitster de haastig samengestelde fractie echter niet bijeenhouden en scheidde zich met twee anderen af. Richtte toen Senioren 2000 op. Na de verkiezingen van 1998 waarbij die partij geen zetel behaalde, verdween zij uit de politiek. Schoonzuster van VVD-voorman Ed Nijpels3.
AOV, Groep-Nijpels
functie(s) in de periode 1994-1998: lid Tweede Kamer, fractievoorzitter TK
Inhoudsopgave
Henriëtte Maria (Jet)
geboorteplaats en -datum
Bergen op Zoom, 10 september 1947 partij(en)
-
-VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), van 1974 tot december 1993
-
-lijst-Nijpels, van december 1993 tot april 1994 (afsplitsing in de gemeenteraad van Eindhoven)
-
-AOV (Algemeen Ouderen Verbond), van 1994 tot 10 juni 1995 (geroyeerd)
-
-Senioren 2000, vanaf 28 augustus 1995
lid tussentijds gevormde fractie(s)
groep-Nijpels (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 29 augustus 1995 tot 19 mei 1998
-
-medewerker afdeling bouwzaken, Rijksuniversiteit Utrecht
-
-medewerker Provinciale Griffie te Utrecht, van 1968 tot 1970
-
-medewerker financiële administratie van een apotheek, van 1973 tot 1985
-
-lid gemeenteraad van Eindhoven, van 29 april 1986 tot 12 april 1994 (eerst voor de VVD, later onafhankelijk)
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 mei 1994 tot 19 mei 1998
-
-fractievoorzitter AOV, Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 4 mei 1994 tot 29 augustus 1995
-
-fractievoorzitter Groep-Nijpels, Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 29 augustus 1995 tot 19 mei 1998
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
vorige-
-voorzitter bestuur peuterspeelzaal
-
-secretaris ouderraad "Petrus Canisiusschool"
-
-lid algemeen bestuur VVV Eindhoven
-
-lid bestuur Stichting "Vrienden van het Zuidelijk Toneel"
comités van aanbeveling, erefuncties etc.
lid Comité van Aanbeveling Dr.Ir. F.J. Philipshuis
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
algemeen-
-Stapte in december 1993 uit de VVD-gemeenteraadsfractie in Eindhoven, omdat zij niet gekandideerd was voor de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD in Eindhoven nam haar kwalijk dat zij, anders dan haar fractiegenoten, achter gemeentesecretaris Wouters bleef staan, wiens functioneren negatief was beoordeeld.
-
-Verklaarde op 30 mei 1995 in de Tweede Kamer dat de leden Van Wingerden en Verkerk uit de AOV-fractie waren gezet. De fractie had op 23 mei het vertrouwen al opgezegd in Van Wingerden, omdat samenwerking met hem onmogelijk was geworden na een ruzie over de kandidaatstelling van Martin Batenburg voor de Eerste Kamer. Verkerk verklaarde zich solidair met hem. Nadat de AOV-ledenvergadering op 10 juni 1995 Nijpels, Aiking en Boogaard uit het AOV zette, beschouwden Van Wingerden en Verkerk zich als rechtmatige AOV-fractie.
uit de privésfeer
-
-Haar echtgenoot was apotheker
-
-Toof Brader en Marja Vuijsje, "Haagse portretten. Tweede-Kamerleden, ministers, staatssecretarissen" (1995)
-
-Pauline Bax, "Jet Nijpels", De Groene Amsterdammer, 19 april 1995
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.
- 1.De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
- 2.Oprichter, voorzitter en senator van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV). Was geruime tijd personeelschef, onder meer bij Philips in Eindhoven. Werd na zijn pensionering politiek actief. Was korte tijd succesvol met zijn ouderenpartij, maar door ruzies viel die partij spoedig uiteen. Kwam op 76-jarige leeftijd in de Eerste Kamer. Speelde een doorslaggevende rol bij de afwijzing van het correctief referendum. Zijn laatste jaar in de Eerste Kamer vormde hij de eenmansfractie 'Martin Batenburg' en na zijn vertrek als senator werd hij lid van het CDA.
- 3.VVD-politicus uit Bergen op Zoom, die een turbulente politieke loopbaan kende. Werd in 1982 door Wiegel als 32-jarige naar voren geschoven als zijn opvolger na nog slechts vijf jaar Kamerlid te zijn geweest. Behaalde vervolgens in 1982 een uitstekend verkiezingsresultaat, hetgeen resulteerde in de vorming van het kabinet-Lubbers/Van Aardenne. Bedenker van het strategisch monisme, waarbij de band tussen fractie en ministers heel hecht was. Kreeg tijdens die kabinetsperiode te maken met diverse affaires en werd na de nederlaag van 1986 als leider vervangen. Werd in het tweede kabinet-Lubbers wel minister van VROM en kreeg in die functie waardering voor zijn milieubeleid. Nadien bleef hij bestuurlijk actief onder meer als burgemeester van Breda, Commissaris van de Koningin in Friesland en bestuursvoorzitter van het ABP. Is als SER-lid hoofd uitvoering energieakkoord.