Drs. J.Th. (Jan) Hoekema
Actief Tweede Kamerlid van D66, dat zich bezighield met buitenlandse zaken, defensie, asielbeleid, binnenlands bestuur, herindelingen en burgemeestersbenoemingen. Leidde een werkgroep die onderzoek deed naar gezondheidsklachten van militairen door aanwezigheid van asbest in de NAVO-commandocentrale Cannerberg. Maakte deel uit van diverse internationale parlementen. Was directeur politieke VN-zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken en gemeenteraadslid in Leiden. Na zijn vertrek uit de Kamer vicevoorzitter van D66 en ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als waarnemend voorzitter speelde hij in 2005 een rol in het partijdebat over voortzetting van de coalitie na het aftreden van Thom de Graaf1. Was in 2007-2017 burgemeester van Wassenaar. Is gehuwd met Marleen Barth2, voormalig PvdA-Tweede en Eerste Kamerlid.
D66
functie(s) in de periode 1994-2002: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave
Jan Theodoor (Jan)
geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 14 februari 1952 partij(en)
-
-D'66 (Democraten 1966), van 1975 tot 15 juni 1985 (partijnaam gewijzigd)
-
-D66 (Democraten 66)
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 mei 1994 tot 23 mei 2002
-
-burgemeester van Wassenaar, van 4 juli 2007 tot 16 januari 2017
-
-waarnemend burgemeester van Aa en Hunze, van 6 maart 2017 tot 20 juli 2017
-
-waarnemend burgemeester van Langedijk, van 20 juli 2017 tot 16 februari 2018
-
-senior advisor PA International, van augustus 2018 tot juli 2019
-
-consultant en coach Change Management
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
huidige-
-lid Raad van Toezicht NCDO (Nationale Commissie Duurzame Ontwikkeling), vanaf januari 2012
-
-lid bestuur Bakkerijmuseum "De oude bakkerij" te Medemblik, vanaf maart 2018
-
-lid bestuur Stichting English Theatre Den Haag, vanaf maart 2018
vorige (4/56)
-
-(in)formateur collegevorming gemeente Bunnik, van mei 2018 tot juni 2018
-
-adviseur Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond
-
-lid bestuur Stichting Leren en zelfontwikkelen Langedijk/Heerhugowaard
-
-voorzitter bestuur stichting Kunstfort Vijfhuizen
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
afgeleide functies, presidia etc. (4/5)
-
-lid Noordatlantische Assemblée, van september 1994 tot mei 2002
-
-rapporteur Defensie- en veiligheidscommissie (Noord-Atlantische Assemblée), van 1997 tot 2000
-
-voorzitter werkgroep asbestproblematiek Cannerberg (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van augustus 1997 tot januari 1998
-
-voorzitter defensie- en veiligheidscommissie (Noord-Atlantische Assemblée), vanaf 2000
comités van aanbeveling, erefuncties etc.
-
-lid Comité van Aanbeveling Vierkant in vierkant (vestiging Theo van Doesburg Fontein/monument Leiden)
-
-lid Comité van Aanbeveling Behoud meelfabriek Leiden
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als parlementariër-
-Hield zich in de Tweede Kamer vooral bezig met buitenlandse zaken, defensie, binnenlandse zaken en asielbeleid
-
-In 2018 ontstond ophef in de media over de door hem na zijn aftreden als burgemeester met de gemeente Wassenaar overeengekomen wachtgeld- en -huurregeling. Stapte daarom op als waarnemend burgemeester van Langedijk, zodat die gemeente niet langer belast werd met de media-aandacht voor zijn persoon.
Toof Brader en Marja Vuijsje, "Haagse portretten. Tweede-Kamerleden, ministers, staatssecretarissen" (1995, 1999)
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.
- 1.Thom de Graaf (1957) is sinds 1 november 2018 vicepresident van de Raad van State. Daarvoor was hij van 7 juni 2011 tot 20 september 2018 Eerste Kamerlid voor D66. Van juni 2015 tot juni 2018 was hij tevens fractievoorzitter. In 2007-2012 was hij burgemeester van Nijmegen en van 1 februari 2012 tot 26 september 2018 was hij voorzitter van de Vereniging Hogescholen. De heer De Graaf werd op jonge leeftijd gemeenteraadslid in Leiden en was daarnaast topambtenaar op Binnenlandse Zaken. In 1994 werd hij Tweede Kamerlid. Hij was lid van de enquêtecommissie IRT. In 1997 volgde hij Wolffensperger op als fractievoorzitter en hij leidde de D66-fractie tijdens paars II en Balkenende I, maar stapte na de verkiezingsnederlaag van 2003 op. Keerde in het kabinet-Balkenende II terug als vicepremier en minister voor Bestuurlijke vernieuwing. Zag in 2005 zijn voorstel voor de gekozen burgemeester stranden in de Senaat en trad toen af.
- 2.Uit de journalistiek afkomstige PvdA-politicus, die vooral van zich deed spreken als fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Was acht jaar parlementair journalist bij Trouw en daarna vier jaar één van de onderwijswoordvoerders van de PvdA in de Tweede Kamer. In 2003 lijsttrekker in Noord-Holland en een jaar Statenlid (fractievoorzitter) en vervolgens voorzitter van de Onderwijsvakbond CNV, voorzitter van GGZ Nederland en vicevoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie. Is gehuwd met oud-D66-Kamerlid Jan Hoekema. Trad voortijdig af, omdat twee affaires rond haar persoon de partij leken te kunnen schaden.