Ir. J. (Jan) Mol
Eerste Kamerlid voor de PvdA uit Zeeland, die woordvoerder economische zaken en landbouw was. Maakte naam door met Trip1 en Vis2 een voorstel voor het houden van een parlementaire enquête in te dienen; een voorstel dat het overigens niet haalde. Voorzitter van de commissie voor Economische Zaken. Werd in 1981 wel herkozen, maar hij trok zich voor zijn beëdiging terug. Reden was onder meer dat hem in de fractie geen ruimte was gelaten voor een afwijkend standpunt over het abortusvoorstel van het kabinet-Van Agt3.
PvdA
functie(s) in de periode 1977-1981: lid Eerste Kamer
Inhoudsopgave
Jan (Jan)
geboorteplaats en -datum
Kerkenveld (gem. Zuidwolde, Dr.), 3 februari 1934 partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)
-
-hoofd technische diensten elektriciteit, PZEM (Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij), vanaf 1963
-
-hoofd afdeling distributie, PZEM (Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij), omstreeks 1974 (nog in 1984)
-
-lid gemeenteraad van Middelburg, van 6 september 1966 tot 1 september 1970
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 1 februari 1977 tot 10 juni 1981
-
-interim-manager (o.a. bij de gemeente Nijmegen)
-
-lid bestuur PvdA afdeling Middelburg, omstreeks 1967
-
-hoofdingeland waterschap Walcheren
-
-vicevoorzitter Algemene Woningbouwvereniging te Middelburg
-
-voorzitter algemeen bestuur Sociaal-administratief centrum te Souburg, tot 1 september 1970
-
-voorzitter Algemene Woningbouwvereniging te Middelburg, vanaf 1971 (nog in 1981)
-
-lid bestuur Nationale Woningraad, gewest Zeeland
-
-lid diverse commissies van de Samenwerkende Electriciteitsbedrijven
afgeleide functies, presidia etc.
-
-lid Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad, van februari 1978 tot juni 1981
-
-voorzitter vaste commissie voor Economische Zaken (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 12 december 1978 tot 16 september 1980
-
-plaatsvervangend voorzitter vaste commissie voor Wetenschapsbeleid en Wetenschappelijk Onderwijs (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 30 september 1980 tot 23 juni 1981
-
-h.b.s.-b
hoger beroepsonderwijs
-
-economische bedrijfstechniek, Hogere Technische School te Dordrecht, tot 1958
academische studie
-
-elektrotechniek, Technische Hogeschool te Eindhoven, tot 1964
-
-Was woordvoerder economische zaken, landbouw en visserij en Europese zaken van de PvdA-Eerste-Kamerfractie
-
-Diende in 1981 met Trip (PPR) en Vis (D'66) een voorstel in tot het houden van een parlementaire enquête naar contracten over de verwerking van radioactief afval uit Nederland in Frankrijk en Groot-Brittannië. Het voorstel werd verworpen.
-
-Aanvaardde in 1981, hoewel hij was herkozen, niet zijn Eerste Kamerzetel. Het standpunt van de fractie om tegen het wetsvoorstel zwangerschapsonderbreking van het kabinet-Van Agt I te stemmen, was voor hem onacceptabel en dat werd hem in zijn partij niet in dank afgenomen. Hij vroeg zich toen af of hij nog wel representant van 'deze PvdA' kon zijn, mede gelet op bij hem levende bezwaren tegen een groot aantal elementen uit het partijstandpunt inzake economische zaken.
-
-Begeleidde begin jaren negentig als interim-manager de omvorming van de gemeentelijke nutsbedrijven en de N.V. Gazog naar de (private) N.V. Zuid-Gelderse Nutsbedrijven
verkiezingen
-
-In 1974 kandidaat in en in 1980 gekozen door Groep I: Noord-Brabant, Zeeland, Utrecht en Limburg
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.
- 1.PPR-minister en -senator. Was afkomstig uit het bedrijfsleven en daarna bestuursvoorzitter van de universiteit van Utrecht. Weigerde in 1972 nog een plaats in het schaduwkabinet, maar trad wel toe tot het kabinet-Den Uyl. Was daarin als minister van Wetenschapsbeleid de minst opvallende minister. Met Van Doorn had hij wel de nodige invloed op de besluitvorming, onder andere bij het besluit de Oosterschelde niet af te sluiten. Legde zijn wetenschapsbeleid vast in een nota, die brede steun kreeg. Na zijn ministerschap senator. Rustige, beminnelijke man die goed lag in parlement en kabinet.
- 2.Staatsrechtgeleerde die lange tijd een vooraanstaande D66-senator was. Aanvankelijk parlementair journalist bij onder meer NRC Handelsblad en later hoogleraar staatsrecht in Groningen. Als Eerste Kamerlid mede-initiatiefnemer van een voorstel voor een enquête en interpellant, toen minister Deetman buiten de Kamervergadering met aftreden had gedreigd om zo de CDA-fractie onder druk te zetten. Vooral door een heldere betoogtrant en een sterk analytisch vermogen had hij in de Senaat veel gezag. Had in 1994 als informateur een belangrijk aandeel in de totstandkoming van het eerste paarse kabinet. Sloot zijn loopbaan af als staatsraad. Mede-auteur van een standaardwerk over parlementaire geschiedenis.
- 3.Dit kabinet van CDA en VVD kwam na een lange formatieperiode tot stand, nadat vorming van een tweede kabinet-Den Uyl was mislukt. Hoewel de PvdA bij de verkiezingen van 1977 de grootste partij was geworden, werd CDA-leider Dries van Agt premier.