Drs. P.J. (Paul) Janssen
Brabantse econoom, afkomstig uit de Katholieke bouwarbeidersbond, die in 1967 Tweede Kamerlid werd voor de KVP. Een jaar later scheidde hij zich af en vormde met Aarden1 en Kessel2 de groep-Aarden. Medeoprichter van de PPR. Kwam in 1968 met Aarden met een voorstel voor een enquête naar de economische macht. Na de verkiezingsnederlaag in 1971 trok hij zich terug uit de PPR, maar in 1972 werd hij opnieuw Tweede Kamerlid, ditmaal voor de PvdA. Woordvoerder volkshuisvesting en economische zaken. Werkte na 1976 bij de Nederlandse Herstructueringsmaatschappij (Nehem).
KVP, Groep-Aarden, PvdA
functie(s) in de periode 1967-1976: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave
Paulus Jacobus (Paul)
geboorteplaats en -datum
Hoeven (N.Br.), 25 februari 1927
overlijdensplaats en -datum
Almere, 10 augustus 2012 partij(en)
-
-KVP (Katholieke Volkspartij), tot februari 1968
-
-PPR (Politieke Partij Radikalen), van 1968 tot november 1971
-
-PvdA (Partij van de Arbeid), vanaf november 1971
lid tussentijds gevormde fractie(s)
groep-Aarden, van 27 februari 1968 tot 10 mei 1971
-
-econoom afdeling calculatie en planning, N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven, van 1955 tot 1956
-
-economisch adviseur, Katholieke Bond van Werknemers in de Bouwnijverheid "Sint Joseph", van 1956 tot november 1968
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 23 februari 1967 tot 10 mei 1971
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 7 december 1972 tot 1 oktober 1976
-
-lid Raad van Bestuur NEHEM (Nederlandse Herstructureringsmaatschappij), van 1 oktober 1976 tot 1986
-
-lid sociaal-economische commissie KVP
lijsttrekkerschappen
-
-lijstaanvoerder PPR Tweede Kamerverkiezingen 1971 (kieskring Maastricht)
-
-lid Raad voor de Volkshuisvesting
-
-economisch adviseur, Katholiek Instituut voor Volkshuisvesting
-
-lid Raad van Toezicht Nehem (Nederlandse Herstructureringsmaatschappij), van 1972 tot 1975
-
-voorzitter Stichting Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland, vanaf 1987
-
-voorzitter Stichting Welzijnswerk "De Schoor" te Almere, vanaf 1989
-
-voorzitter Milieufederatie Flevoland, vanaf 1990
-
-tweede voorzitter Milieuraad Almere, vanaf 1990
afgeleide functies, presidia etc.
ondervoorzitter vaste commissie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 19 juni 1973 tot 1 oktober 1976 voortgezet onderwijs
-
-m.u.l.o.-a
-
-h.b.s.-b
academische studie
-
-economie: bedrijfseconomie, Katholieke Economische Hogeschool te Tilburg, tot 1955
-
-Was aanvankelijk woordvoerder volkshuisvesting en bezitsvorming van de KVP-Tweede Kamerfractie
-
-Hield zich als Kamerlid voor de Groep-Aarden vooral bezig met volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, sociale zaken en economische zaken
-
-Diende in 1969 met zijn fractiegenoten Jacques Aarden en Anneke Kessel een voorstel tot het houden van een parlementaire enquête naar economische macht in. Dit voorstel werd door de Tweede Kamer verworpen. (9.995)
-
-Was in 1972-1976 woordvoerder prijsbeleid en volkshuisvesting van de PvdA-Tweede Kamerfractie
opvallend stemgedrag
-
-Behoorde in 1976 tot de acht leden van zijn fractie die vóór een (verworpen) motie-Kappeyne van de Coppello stemden waarin gevraagd werd de Oude Balzaal als plenaire zaal te handhaven
F. van der Molen, "Wie is Wie in de Tweede Kamer?" (1970)
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.
- 1.KVP-dissident die in 1968 medeoprichter was van de PPR. Was jarenlang secretaris van het Centrum voor Staatkundige Vorming, het wetenschappelijk bureau van de KVP en werd in 1962 Tweede Kamerlid. Gedegen woordvoerder op het gebied van binnenlandse zaken. Afwezig in de Nacht van Schmelzer vanwege ziekte, zodat hij niet tegen de motie-Schmelzer kon stemmen. Weigerde in 1967 staatssecretaris te worden onder Klompé en stapte in 1968 met Janssen en Kessel uit de KVP-fractie uit onvrede over het beleid van het kabinet-De Jong. In 1971 eerste lijsttrekker van de PPR. Nadat gezondheidsproblemen tot een gedwongen vertrek uit de Tweede Kamer hadden geleid, werd hij staatsraad. Minzame, progressieve katholiek.
- 2.Progressief en sociaal bewogen katholiek Tweede Kamerlid, dat in 1968 uit de KVP stapte en lid werd van de Groep-Aarden (later PPR). Door haar talrijke nevenfuncties sterk verbonden met het katholieke leven in Noord-Brabant. Was ruim twintig jaar leidster van de met de Katholieke vabond verbonden Katholieke Arbeiders Vrouwenbeweging in het bisdom Breda. Behoorde in 1966 tot de vier KVP'ers die in de Nacht van Schmelzer tegen de motie-Schmelzer stemden.