Amendement Sneller/Chakor over middelen om een Ombudsman voor Toekomstige Generaties in te stellen

Dit amendement i is onder nr. 15 toegevoegd aan wetsvoorstel 36600 VII - Vaststelling begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2025.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Amendement van de leden Sneller en Chakor over middelen om een Ombudsman voor Toekomstige Generaties in te stellen
Document­datum 10-10-2024
Publicatie­datum 10-10-2024
Kenmerk 36600 VII, nr. 15
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

2

Vergaderjaar 2024-2025

36 600 VII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2025

Nr. 15

AMENDEMENT VAN de leden Sneller en CHAKor

Ontvangen 10 oktober 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Openbaar bestuur en democratie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 350 (x € 1.000).

II

In artikel 1 Openbaar bestuur en democratie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 350 (x € 1.000).

Toelichting

Niets over ons zonder ons. Een mooi democratisch principe. Maar we schieten ernstig tekort in de naleving ervan als het gaat over toekomstige generaties. Terwijl zij de gevolgen van onze keuzes het zwaarst zullen ervaren. Gelukkig zijn er over de hele wereld landen bezig hun perspectief, hun belangen beter te betrekken in besluitvorming.

Nederland heeft zich recent gecommitteerd aan de VN Verklaring over Toekomstige Generaties die oproept hier serieus werk van te maken. Om aan die oproep invulling te geven, stellen de indieners voor een Ombudsman voor Toekomstige Generaties in te stellen. Deze ombudsman krijgt als taak om gevraagd en ongevraagd het belang van toekomstige generaties te vertegenwoordigen. De ombudsman kan adviezen uitbrengen over de impact van wetgeving en beleid op het belang van toekomstige generaties. Dit komt ten goede aan de duurzaamheid van beleid en het behouden van het lange termijn perspectief. Ook kan de ombudsman decentrale overheden ondersteunen bij het inrichten van besluitvormingsmodellen om het perspectief van toekomstige generaties te incorporeren.

Met het gereserveerde bedrag van € 350.000 kan de ombudsman met een kleine staf aan de slag. Indieners beogen structurele verwerking van deze middelen. Dekking voor dit amendement wordt structureel gevonden in de vrij te besteden middelen op artikel 1.

Sneller

Chakor


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.