Brief regering; Reactie op verzoek commissie inzake verhoging parkeerkosten voor personeel bij Ikazia ziekenhuis - Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector

Deze brief is onder nr. 571 toegevoegd aan dossier 29282 - Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector; Brief regering; Reactie op verzoek commissie inzake verhoging parkeerkosten voor personeel bij Ikazia ziekenhuis
Document­datum 02-04-2024
Publicatie­datum 02-04-2024
Nummer KST29282571
Kenmerk 29282, nr. 571
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

29 282

Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector

Nr. 571    BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN

SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 april 2024

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een brief ontvangen over de verhoging van parkeerkosten voor personeel bij het Ikazia ziekenhuis.

Met uw brief van 29 februari 2024 (kenmerk: 2024Z03141) heeft u verzocht om een reactie op deze brief.

Reactie

De schrijver licht in de brief toe dat het parkeertarief in het Ikazia ziekenhuis voor alle medewerkers wordt verhoogd naar € 3,75 per dag. In de brief wordt in de context geschetst dat het Ikazia ziekenhuis zich de afgelopen jaren heeft ingespannen om de parkeertarieven ongewijzigd te houden. Hierbij wordt toegelicht dat doordat het Ikazia ziekenhuis een groot gedeelte van de parkeerkosten op zich neemt, het verhoogde tarief van € 3,75 nog steeds lager is dan de parkeertarieven in de omgeving.

Verder vraagt de briefschrijver in algemene zin aandacht voor het behoud van personeel in de zorg en (vergroten van) het werkplezier.

Ik deel met de schrijver van de brief het belang van het behouden van personeel in zorg en welzijn. Werkplezier is hierin een belangrijk thema dat door een veelheid aan factoren wordt beïnvloed. Op diverse vlakken wordt hier aandacht aan besteed en actie ondernomen, onder meer vanuit de afspraken die hierover zijn gemaakt in de arbeidsmarktparagraaf van het Integraal Zorgakkoord (IZA) (Kamerstuk 35 765, nr. 655) en het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en welzijn (TAZ) (Kamerstuk 29 282, nr. 485).

In het programma TAZ werkt het Ministerie van VWS samen met belanghebbende partijen, professionals in zorg en welzijn, branche- en beroepsorganisaties, vakbonden, (zorg)onderwijs, zorginkopers en kst-29282-571 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

toezichthouders, om ervoor te zorgen dat zorg en welzijn een fijne sector is om in te (blijven) werken. Eén van de programmalijnen richt zich specifiek op het creëren van meer ruimte voor het behoud van medewerkers door goed werkgeverschap. Dit is in de eerste plaats een opdracht aan werkgevers. Ik zie het als mijn taak om werkgevers hiertoe te stimuleren en waar nodig te ondersteunen met een specifieke focus op de volgende vijf thema's:

  • • 
    Professionele autonomie en zeggenschap;
  • • 
    Inwerken en begeleiden van nieuwe medewerkers;
  • • 
    Aandacht voor een goede balans tussen werk en privé;
  • • 
    Een gezonde en veilige werkomgeving;
  • • 
    En het aantrekkelijker maken van werken in loondienst.

Uw Kamer wordt voor de zomer geïnformeerd over de voortgang op de programmalijnen van TAZ.

In aanvulling op de activiteiten vanuit het programma TAZ, zijn ook in het IZA afspraken gemaakt over de invulling van goed werkgeverschap door zorgaanbieders en het voeren van de dialoog met hun medewerkers over werkplezier en duurzame inzetbaarheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om het doorlopend aandacht besteden aan zaken als scholings- en loopbaanmogelijkheden, hersteltijd, de werk-privébalans en betrokkenheid bij strategie, beleid en uitvoering.

Ten aanzien van parkeertarieven hebben individuele ziekenhuizen een eigen afweging te maken. Naast werkgeverschap en effect op eigen personeel kunnen financiële afwegingen hierbij een rol spelen, maar ook andere aspecten zoals (bijvoorbeeld) het gebruik van de beperkte parkeercapaciteit of het bewust bevorderen van andere (duurzamere) vervoersmogelijkheden.

Ten overvloede merk ik op dat VWS geen bevoegdheid en rol heeft als het gaat over het personeels- en vervoersbeleid van individuele ziekenhuizen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

  • C. 
    Helder

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 29 282, nr. 571 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.