Kiesraad: 26 partijen mogen meedoen aan de verkiezingen
DEN HAAG (PDC) - Van de 29 partijen die zich bij de Kiesraad1 hadden aangemeld voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november mogen er 26 meedoen. Jezus Leeft, Partij voor Ontwikkeling en Geert Sterenborg beschikten niet over voldoende ondersteuningsverklaringen. Met 26 zijn dat flink minder kandidatenlijsten dan in 2021: toen deden maar liefst 37 partijen mee aan de verkiezingen.
Alle zestien huidige partijen in de Tweede Kamer nemen op 22 november weer deel aan de verkiezingen. GroenLinks2 en PvdA3 zullen als één partij op de lijst komen onder de naam GROENLINKS/ Partij van de Arbeid (PvdA). Van de acht andere partijen heeft een aantal eerder aan Tweede Kamerverkiezingen deelgenomen, maar geen van hen wist een zetel te bemachtigen. Dit zijn partijen als de Piratenpartij4.
Van de in deze periode afgesplitste Kamerleden doet Pieter Omtzigt mee met de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract5 en Wybren van Haga onder de vlag van BVNL6/Groep-Van Haga. 50PLUS7, die haar zetel verloor aan de vertrekkende Liane den Haan8, wil weer terugkeren in de Kamer. Dat geldt ook voor Femke Merel van Kooten-Arissen9 die met Splinter meedoet aan de verkiezingen.
Bron: Kiesraad, NOS
- 1.De Kiesraad is een adviesorganisatie op het gebied van kiesrecht en verkiezingen in Nederland.
- 2.GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Evangelische Volkspartij (EVP), de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 3.De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 4.De Piratenpartij is een partij die zich richt op privacybescherming. De partij is opgericht naar een Zweeds voorbeeld. De Zweedse Piratpartiet werd in 2006 opgericht en haalde wereldwijd veel publiciteit. Tijdens de Europese verkiezingen van 2009 wonnen de Zweedse Piraten maar liefst 7,13% van de stemmen, genoeg voor een zetel in het Europees Parlement.
- 5.Nieuw Sociaal Contract werd op 19 augustus 2023 opgericht door Pieter Omtzigt. Omtzigt was oorspronkelijk Kamerlid voor het CDA, maar splitste zich in juni 2021 af van de partij en ging in september dat jaar verder als eenmansfractie.
- 6.Belang Van Nederland (BVNL) is een conservatief-liberale, populistische partij. De partij werd in augustus 2021 opgericht door Wybren van Haga. Van Haga was oorspronkelijk Tweede Kamerlid voor de VVD maar werd in 2019 uit de fractie van die partij gezet. In 2020 sloot hij zich aan bij FvD, maar in mei 2021 splitste hij zich af van die partij.
- 7.50PLUS is een politieke partij die zich met name richt op de belangen van 50-plussers. De partij vindt dat deze groep onvoldoende is vertegenwoordigd in de Nederlandse politiek. De partij is opgericht in 2011 en kwam in 2012 voor het eerst in de Tweede Kamer. Op dit moment is senator Martin van Rooijen politiek leider van de partij.
- 8.In 2021 de verrassende lijsttrekker van 50PLUS, die echter twee maanden na haar verkiezing met die partij brak en als eenpersoonsfractie verder ging. Zij werkte eerder als manager en adviseur op het gebied van personeelswerving, was directeur van COC Nederland en directeur-bestuurder van ouderenorganisatie ANBO. Voorts zat zij in de Sociaal-Economische Raad en was zij gemeenteraadslid voor Progressief Woerden. Als Kamerlid pleitbezorger van de belangen van ouderen en van mensen met een beperking. Vond het politieke bedrijf te populistisch. Vanaf 1 november 2023 bekleedde zij een bestuursfunctie in een instelling voor kwetsbare ouderen.
- 9.Tweede Kamerlid dat in de periode 2017-2021, na voor de Partij voor de Dieren gekozen te zijn, voor een eigen weg koos. Was medewerker van de PvdD-raadsfracties in de gemeenten Utrecht en 's-Gravenhage en van de fracties in Eerste en Tweede Kamer. Was zelf Statenlid in Utrecht. In juli 2019 kwam het tot een breuk met haar partij, onder meer omdat zij vond dat menselijke nood te weinig aandacht kreeg. In de periode mei-augustus 2020 vormde zij een groep met de van 50PLUS afgescheiden Henk Krol. Daarna was zij opnieuw een eenvrouwsfractie. Viel toen op door haar onbevangen optreden, bijvoorbeeld in debatten over de zorg in coronatijd. Was lid van de commissie die de affaire met de kinderopvangtoeslag onderzocht. Nam in 2021 zonder succes met haar nieuwe partij Splinter deel aan de Kamerverkiezingen, maar werd in 2022 wel raadslid in Woerden.