Volt en ChristenUnie in initiatiefnota: stel lange termijn weer centraal in het Kamerwerk
DEN HAAG (PDC) - Stel de lange termijn weer centraal, lever goede wetgeving, en geef Tweede Kamerleden de middelen om hun taak goed uit te voeren. Daartoe roepen de Kamerleden Laurens Dassen1 (Volt) en Mirjam Bikker2 (ChristenUnie) op in een initiatiefnota, die vandaag wordt ingediend in de Tweede Kamer. In het stuk doen de twee Kamerleden drie concrete aanbevelingen om de controlerende en wetgevende taken van de Tweede Kamer te versterken.
Ten eerste stellen Dassen en Bikker voor om een parlementaire wetsverkenning in te voeren. In een wetsverkenning zou de Kamer eerder de mogelijkheid krijgen om mee te denken. Op dit moment krijgt de Kamer pas de kans iets over een wet te zeggen als een definitief wetsvoorstel ingediend is bij de Tweede Kamer. Met de wetsverkenning willen de initiatiefnemers voorkomen dat wetten onvoorziene negatieve effecten hebben, zoals bij de toeslagenaffaire.
Ten tweede willen de initiatiefnemers meer debat over onderwerpen die op de langere termijn spelen. Voorbeelden hiervan zijn het klimaat of kunstmatige intelligentie. Specifieke 'visiedebatten' over zulke langer lopende onderwerpen moeten ervoor zorgen dat de Kamer minder met de 'waan van de dag' bezig is, en meer met "de vragen van morgen", aldus Dassen en Bikker.
Tot slot willen Dassen en Bikker het aantal zetels in de Tweede Kamer opschroeven van 150 naar 250. Zo'n verruiming van het aantal zetels zou de Kamerleden ruimte en tijd geven voor meer inhoudelijke diepgang, met wederom als doel de focus op de waan van de dag te verminderen.
De Kamerleden roepen de Tweede Kamer op om in te stemmen met de voorstellen uit de initiatiefnota. Om het aantal leden van de Tweede Kamer te wijzigen is een Grondwetswijziging3 nodig. Onduidelijk is nog wanneer de voorstellen aan bod zullen komen in de Kamer.
Bron: NRC, websites ChristenUnie en Volt
Meer over ...
- 1.Laurens Dassen (1985) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van Volt. Hij is fractievoorzitter. Voor de heer Dassen in 2018 fulltime voorzitter van Volt Nederland werd, was hij in diverse functies werkzaam voor ABN AMRO Bank. Behalve met algemeen beleid houdt de heer Dassen zich in de Kamer vooral bezig met binnenlandse zaken, buitenlandse zaken, Europese zaken, infrastructuur en waterstaat en economische zaken en klimaat.
- 2.Mirjam Bikker (1982) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Op 17 januari 2023 volgde zij Gert-Jan Segers op als fractievoorzitter en politiek leider van de ChristenUnie. Daarvoor was zij van 9 juni 2015 tot 31 maart 2021 lid van de Eerste Kamer en in 2019-2021 fractievoorzitter. Mevrouw Bikker was zeven jaar gemeenteraadslid in Utrecht (tevens fractievoorzitter) en beleidsmedewerker van de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer was zij voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als Tweede Kamerlid houdt zij zich behalve met het algemene politieke beleid bezig met onder meer zorg, justitie en veiligheid, binnenlandse zaken, koninklijk huis, sport en Groningen.
- 3.Om de Nederlandse Grondwet te wijzigen, moet een voorstel tot wijziging worden ingediend. De wijziging moet twee keer in de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. Zo’n behandeling van een wetsvoorstel in het parlement wordt een lezing genoemd. Er zijn dus twee lezingen nodig voor de Grondwet kan worden gewijzigd. Vóórdat de tweede lezing plaatsvindt, moeten Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden. In theorie moeten kiezers zich zo over de wijziging(en) kunnen uitspreken. Bij de tweede lezing is er in beide Kamers een tweederdemeerderheid vereist.