Landelijk verbod op smartphones op school? - Hoofdinhoud
Op 12 april sprak de Tweede Kamer met een aantal ervaringsdeskundigen, wetenschappers en andere experts, over een mogelijk verbod op smartphones op school en in de klas. De wetenschap is duidelijk. Smartphones zijn extreem verslavend en vragen continu om aandacht. Leerlingen kunnen geen twee dingen tegelijkertijd doen en zijn niet zelfstandig in staat de prikkels van een smartphone te negeren. Het is met andere woorden duidelijk dat smartphones in de klas (en op school) geen goed idee zijn. Maar is daar alles mee gezegd?
Natuurlijk, ook nu hebben de meeste scholen (op papier) de regel dat smartphones in de tas, kluisje of een ‘telefoonhotel’ bewaard moeten worden. Maar de praktijk blijkt weerbarstig. Niet iedere leraar heeft zin om de confrontatie met telefoonverslaafde jongeren aan te gaan. En dus hebben alle leraren elke dag en elk lesuur te maken met discussies rondom mobieltjes. Dat kost veel tijd en energie. En geen leraar staat voor de klas omdat hij het leuk vindt politieagentje te spelen. Een landelijke richtlijn zou een steuntje in de rug van leraren kunnen zijn. Er is dan geen discussie meer mogelijk. “Thuis of in de kluis dat mobieltje. En voor de enkeling die hem nodig heeft voor medische toepassing of zoiets, maken we gewoon een uitzondering.”
Natuurlijk ben je er niet met een simpel verbod. Want ook dat verbod moet worden gehandhaafd. En dat is nog lastig genoeg. Maar het helpt dat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Kinderen leren omgaan met een prachtig apparaat als een smartphone doe je door duidelijk te reguleren. Daar hebben ouders een rol in. “Aan de eettafel geen telefoon. En als je slaapt ligt dat ding beneden op het aanrecht zodat je niet de halve nacht met klasgenoten ligt te snapchatten.” Maar zeker ook de school. Een landelijk afgedwongen smartphoneverbod is lelijk. En zou niet nodig moeten zijn. Het Alfrink College in Deurne laat zien dat een helder en gedragen beleid relatief gemakkelijk te handhaven is. Maar omdat besturen zich niet uitspreken en maar weinig scholen in staat blijken om echt smartphonebeleid te handhaven, moet een landelijk verbod er vrees ik wel komen. Maar misschien heb ik ongelijk. Want er is geen enkele reden om op zo’n wet te wachten. Kom op zeg ik tegen schoolbesturen en koepelorganisaties. Spreek je uit! En zorg dat er strak beleid komt op iedere school. In het belang van onze kinderen.