35915 - Verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 28 september 2021 ingediend door de regering.
Doel van dit wetsvoorstel is te zorgen voor een betere aansluiting tussen het gemeentelijke schuldhulpverleningstraject en de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (Wsnp). Hiervoor worden wijzigingen doorgevoerd in de Faillissementswet (Fw). De voorgestelde wijzigingen betreffen een aanpassing van de in artikel 288 Fw opgenomen criteria waaraan de rechter een verzoek tot toelating tot de Wsnp moet toetsen en de introductie van de mogelijkheid voor schuldeisers om hoger beroep in te stellen tegen de toelatingsbeslissing van de rechter. Het wetsvoorstel sluit aan bij de Brede Schuldenaanpak dat erop gericht is om mensen te helpen om uit een problematische schuldensituatie te komen (Kamerstukken II, 2017-2018, 24515, 431).
Inhoudsopgave
Wijziging van de Faillissementswet ter verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen
Bij dit wetsvoorstel werden zes amendementen ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer vier moties ingediend. (77 stuks)2 |
24 september 2021, voorstel van wet, nr. 2
KST359152 Voorstel van wet |
2 |
24 september 2021, memorie van toelichting, nr. 3
KST359153 Memorie van toelichting |
2 |
28 september 2021, koninklijke boodschap, nr. 1
KST359151 Koninklijke boodschap |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Hülya Kat (1983) was van 31 maart 2021 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van D66. Zij was senior P&O adviseur en was lid van de gemeenteraad van Amsterdam. Als Tweede Kamerlid hield mevrouw Kat zich bezig met armoede- en schuldenbeleid en de toeslagenaffaire. Zij was lid van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen en was voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid.
- 2.Barbara Kathmann (1978) is sinds 31 maart 2021 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was dat voor de PvdA en sindsdien is zij lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Mevrouw Kathmann was van juli 2018 tot februari 2021 wethouder voor economie, wijken en kleine kernen van Rotterdam. Eerder was zij lijsttrekker en fractievoorzitter van PvdA Rotterdam en werkte zij onder meer bij omroep LLink. Als Kamerlid houdt mevrouw Kathmann zich bezig met digitalisering en privacy. Verder was zij lid van de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen.
- 3.Harry Bevers (1965) is sinds 4 juli 2024 lid van de VVD-Tweede Kamerfractie. Eerder was hij dat van 18 januari 2022 tot 6 december 2023. Hij was sinds 2002 actief in de ICT-branche. Ook was hij trainer bij de Haya van Somerenstichting en daarnaast lid van de gemeenteraad van Leeuwarden. Als Kamerlid houdt de heer Bevers zich bezig met zorg (WMO, langdurige zorg, mantelzorg, PGB, toezicht, arbeidsmarkt), oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers en medisch-ethische vraagstukken.
- 4.Lilian Helder (1973) was van 17 juni 2010 tot 5 maart 2025 Tweede Kamerlid. Tot 1 september 2023 maakte zij deel uit van de Tweede Kamerfractie van de PVV en daarna was ze lid van de BBB-fractie. Zij was advocaat bij een advocatenkantoor in Eindhoven. Mevrouw Helder was als Kamerlid woordvoerder voor veiligheid, politie en justitie.
- 5.Michiel van Nispen (1982) is sinds 2 april 2014 lid van de Tweede Kamerfractie van de SP. Hij was daarvoor medewerker justitie van die fractie. Hij woont in Breda. Als Tweede Kamerlid houdt hij zich eveneens bezig met het justitiebeleid en daarnaast is hij woordvoerder sportbeleid. De heer Van Nispen is lid (en sinds 2024 voorzitter) van het Presidium en van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening en voorzitter van de tijdelijke commissie Grondrechten en Constitutionele Toetsing.
- 6.Don Ceder (1989) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Hij is zelfstandig advocaat in Amsterdam en was eerder actief bij het bestrijden van illegale incasso. De heer Ceder was duolid van Provinciale Staten van Noord-Holland en sinds maart 2018 lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Als Tweede Kamerlid houdt hij zich bezig met sociale zaken, jeugd en gezin, onderwijs, cultuur en wetenschap, buitenlandse zaken, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, defensie, asiel en migratie, digitale zaken en non-discriminatie.
- 7.Senna Maatoug (1989) was van 31 maart 2021 tot 18 december 2024 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was dat voor GroenLinks en sindsdien was zij lid voor GroenLinks-PvdA. Sinds december 2024 is zij wethouder van mobiliteit, klimaat en energie van Utrecht. Mevrouw Maatoug was beleidseconoom op het ministerie van Financiën. Daarvoor was zij universitair docent en economisch beleidsadviseur op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als Tweede Kamerlid hield mevrouw Maatoug zich bezig met fiscale zaken, uitvoering en kinderopvang. Verder was zij lid van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.
- 8.Franc Weerwind (1964) was van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 minister voor Rechtsbescherming in het kabinet-Rutte IV. Hij is lid van D66 en was sinds 2015 burgemeester van Almere. Eerder was hij burgemeester in Niedorp en Velsen en gemeentesecretaris.