Examentraining in plaats van lessen - Hoofdinhoud
Dat scholen mogen beslissen over de manier waarop ze invulling geven aan hun lestaak is me volstrekt helder. En dat geldt ook voor de manier waarop ze jongeren voorbereiden op hun examens. Maar als ik op twitter lees dat een docent geen les geeft aan examenklassen omdat de leerlingen examentraining hebben van een bijlesbureau, dan voel ik me toch vrij daar iets van te vinden.
Dat examentraining in tijden van corona nodig is, daar heb ik nog wel begrip voor. Al blijft het bijzonder dat we examens blijkbaar zien als een doel en niet als een middel. Online lessen zijn op zijn best suboptimaal. Het is dus zeker voorstelbaar dat leerlingen extra hulp nodig hebben om hun examen te halen. Maar om nou lessen te vervangen door examentraining is wel het andere uiterste. Het helpt vast om cijfers op te krikken. Maar is dat niet een hele beperkte taakopvatting van een school? Is een school echt slechts een diplomafabriek?
Ik begrijp het wel. Er is geld vrijgemaakt voor inhaalprogramma’s door de overheid. En wat is er nu gemakkelijker dan die programma’s gewoon in te kopen. Maar eigenlijk besteden scholen het primair proces, de reden van hun bestaan, op deze manier uit aan commerciële partijen. Er zijn achterstanden, het is lastig die in te halen, dus huur ik professionals in die dat wel kunnen. Dat is toch een belediging voor docenten die opgeleid zijn om kinderen iets te leren zou je zeggen.
En wie zijn die professionals dan die beter werk leveren dan de eigen docenten? Volgens de eigen website van het bedrijf dat examentraining aanbiedt, werken zij met hoogopgeleide student-begeleiders. Met studenten dus. Maar gelukkig staan ze “qua leeftijd en belevingswereld dicht bij de leerlingen en kunnen ze hen dus goed motiveren.” Laat het even tot je doordringen. Ervaren leerkrachten geven geen les omdat leerlingen beter op hun examens kunnen worden voorbereid door studenten. Ik mag hopen dat dit op geen enkele andere school het geval zal zijn. (Maar ik vrees van wel.)