35765 - Toevoegen van decentrale loting als selectiemethode voor opleidingen met capaciteitsfixus in het hoger onderwijs
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 15 maart 2021 ingediend door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Van Engelshoven1.
Voor de toegankelijkheid van het onderwijs is het belangrijk dat instellingen voor hoger onderwijs een passende keuze kunnen maken in het gebruik van selectie-instrumenten gericht op hun specifieke opleidingsdoelen. Bij het selecteren van aspirant-studenten voor bachelor- en associate degree-opleidingen met een capaciteitsfixus worden ze geacht een afgewogen keuze te kunnen maken voor de wijze waarop ze aspirant-studenten selecteren. Daarbij spelen verschillende zaken een rol, zoals het vergroten van de kansengelijkheid en het kunnen plaatsen van de meest geschikte student op de juiste plek. Door het toevoegen decentrale loting als selectie-instrument ontstaat een systeem met drie selectiemethoden: 1 Selectie op basis van ten minste twee kwalitatieve selectiecriteria; 2) Ongewogen loting; 3) Een combinatie van selectie en loting, zoals gewogen loting.
Inhoudsopgave
Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in verband met het toevoegen van decentrale loting als selectiemethode voor opleidingen met capaciteitsfixus in het hoger onderwijs
Bij dit wetsvoorstel werden twee amendementen ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer zeven moties ingediend. (45 stuks)2 |
15 maart 2021, koninklijke boodschap, nr. 1
KST357651 Koninklijke boodschap |
2 |
15 maart 2021, voorstel van wet, nr. 2
KST357652 Voorstel van wet |
2 |
15 maart 2021, memorie van toelichting, nr. 3
KST357653 Memorie van toelichting |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Ingrid van Engelshoven (1966) was van 26 oktober 2017 tot 10 januari 2022 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte III. Zij was van 23 maart tot 26 oktober 2017 Tweede Kamerlid voor D66. In 2007-2013 was zij voorzitter van D66 en in 2010-2017 wethouder van onder meer onderwijs in Den Haag. Mevrouw Van Engelshoven was directeur van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) en partner bij adviesbureau Dröge & Van Drimmelen. Eerder was zij onder meer secretaris van de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer.
- 2.Harm Beertema (1952) was van 17 juni 2010 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV. Hij was 34 jaar werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs en vier jaar bestuurslid van Beter Onderwijs Nederland. De heer Beertema was woordvoerder onderwijs. Hij was eerder Statenlid in Zuid-Holland. In 2024 was hij interim-voorzitter van omroep Ongehood Nederland.
- 3.Lisa Westerveld (1981) is sinds 23 maart 2017 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was zij lid van de GroenLinks-fractie en sindsdien van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Mevrouw Westerveld was voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en woordvoerder bij de Algemene Onderwijsbond. Verder was zij raadslid in Nijmegen en voorzitter van de commissie democratisering en decentralisering van de Universiteit van Amsterdam. Mevrouw Westerveld houdt zich als Kamerlid bezig met jeugdzorg/GGZ, gehandicaptenbeleid, passend onderwijs, maatschappelijke opvang en vrouwen- en LHBTIQ-rechten.
- 4.Habtamu de Hoop (1998) is sinds 31 maart 2021 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was dat voor de PvdA en sindsdien is hij lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Hij was in de periode 2018-2021 lid van de gemeenteraad van Súdwest-Fryslan en was eerder ook presentator van 'Het Klokhuis' bij de NTR. De heer De Hoop is woordvoerder verkeer, openbaar vervoer en volkshuisvesting.
- 5.Onconventieel Tweede Kamerlid voor de SP, waar hij zich gedurende zesenhalf jaar bezig hield met onder meer onderwijs, cultuur, media en jeugdbeleid. Medeverdediger van enkele initiatiefvoorstellen op onderwijsgebied. Was voor hij Kamerlid werd enige jaren werkzaam voor de SP-Tweede Kamerfractie, onder meer als persvoorlichter. Tevens enige jaren raadslid in Amsterdam. Had zitting in de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Strijdbaar lid, dat heldere taal gebruikte en weinig gaf om decorum. Liefhebber van kickboksen en bestuurder van de Vechtsportbond.
- 6.Jeanet van der Laan (1980) was van 31 maart 2021 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van D66. Na een carrière als profvoetballer (international) en docent in het voortgezet onderwijs, werd zij in 2014 fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Lisse en was van 2018 tot 2021 in die gemeente wethouder. Mevrouw Van der Laan hield zich als Kamerlid bezig met hoger onderwijs, wetenschap, emancipatie, sport en preventie.
- 7.Uit Utrecht afkomstige liberaal die zesenhalf jaar Tweede Kamerlid was. Was voor de VVD woordvoerder arbeidsmarktdiscriminatie, cultuur, media, middelbaar beroepsonderwijs en groen onderwijs en tevens voorzitter van de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. Voor hij Kamerlid werd, was hij lid van Provinciale Staten van Utrecht en directeur bij Holland Startup. Daarvoor werkte hij bij een adviesbureau voor het midden- en kleinbedrijf. Kreeg enige bekendheid door een verrassende deelname aan het populaire tv-programma De Slimste Mens.
- 8.Brabantse onderwijsman in de CDA-Tweede Kamerfractie in de periode maart 2017-december 2023. Na les- en leidinggevende functies in het onderwijs was hij zes jaar wethouder in Oss. In de Tweede Kamer woordvoerder primair en voortgezet onderwijs, jeugdzorg en asiel en armoedebeleid. Verder was hij lid van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. Zette zich samen met SP'er Van Dijk in voor herleving van de sociale werkvoorziening en samen met SGP'er Bisschop voor grotere ouderbetrokkenheid in het onderwijs.
- 9.Robbert Dijkgraaf (1960) was van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte IV. Hij is lid van D66. Sinds 2012 was hij directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Eerder was hij daar onderzoeker. Robbert Dijkgraaf is medenaamgever van twee wiskundige concepten in de snaartheorie. Hij trad, als president van de KNAW, regelmatig op in diverse televisieprogramma's. Hij is president-elect van de International Science Council (hij treedt oktober 2026 aan) en hoogleraar wetenschap en maatschappij in internationaal perspectief.