Verkiezingsprogramma SGP: 'Brussel' radicaal hervormen
DEN HAAG (PDC) - In hun vandaag gepresenteerde verkiezingsprogramma 'In vertrouwen' stelt de SGP1 dat alleen een bescheiden EU2 met ruimte voor variatie en focus op hoofdzaken op de lange termijn zowel sterk als stabiel is.
Soevereiniteit
Om de Nederlandse soevereiniteit te behouden wil de SGP dat Nederland zoveel mogelijkheid macht behoudt, onder andere door te pleiten voor het behouden van het vetorecht3 van lidstaten. Ook zouden Europese verdragen met twee derde meerderheid in beide Kamers der Staten-Generaal moeten worden goedgekeurd. Verder kiest de SGP ervoor de gelekaartprocedure4 af te schaffen en de oranjekaartprocedure5 te laten gelden wanneer een derde van de parlementen bezwaar maakt tegen een Europees voorstel. Ook zal er een rodekaartprocedure geïntroduceerd moeten worden volgens de partij.
Wetgeving
De SGP is van mening dat de democratie en controle door parlementen het beste tot hun recht komen in de lidstaten zelf. Daarom wil de partij dat de Europese Commissie6 voortaan vooraf toestemming moet vragen aan de Raad7 om een voorstel te presenteren. Bovendien kiest de SGP ervoor het Europees Parlement8 niet langer te laten optreden als medewetgever, maar slechts als controlerende macht.
Toetsing
Verder wil de SGP dat het kabinet structureel en strenger toetst of een Europees voorstel het subsidiariteitsbeginsel9 kan doorstaan. Daarbij wil de SGP ook een permanente werkgroep van vertegenwoordigers van de Raad en de nationale parlementen in het leven roepen, die periodiek dient na te gaan welke wetten, regels of programma’s kunnen worden geschrapt, of welke bevoegdheid terug kan naar de lidstaten.
Bron: website SGP
Meer over ...
- 1.De SGP is een behoudende christelijke (reformatorische) partij aan de rechterkant van het politieke spectrum, die strikt volgens Bijbelse normen politiek wil bedrijven. Politiek leider van de SGP is Chris Stoffer. De partij werd opgericht op 24 april 1918 en is daarmee de oudste nog bestaande partij van Nederland.
- 2.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 3.Eenparigheid van stemmen wil zeggen dat een voorstel alleen aangenomen kan worden wanneer geen enkele lidstaat tegen het voorstel stemt, én alle lidstaten een stem uitbrengen. Dit wordt ook wel unanimiteit genoemd. Bij afwezigheid van een lidstaat kan een voorstel niet worden aangenomen.
- 4.De nationale parlementen van de lidstaten van de Europese Unie hebben de mogelijkheid om bij nieuwe voorstellen voor Europese wetgeving aan te geven dat het onderwerp van een wetsvoorstel niet op Europees niveau, maar op landelijk, provinciaal of gemeentelijk niveau thuishoort.
- 5.De nationale parlementen van de lidstaten van de Europese Unie hebben de mogelijkheid om bij nieuwe voorstellen voor Europese wetgeving aan te geven dat het onderwerp van een wetsvoorstel niet op Europees niveau, maar op landelijk, provinciaal of gemeentelijk niveau thuishoort. Als de helft van de nationale parlementen aangeeft dat een onderwerp niet Europees behandeld moet worden dan moet de Europese Commissie het voorstel heroverwegen. Er wordt dan gesproken van de 'oranje kaart'.
- 6.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 7.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 8.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 9.Dit beginsel beoogt een besluitvorming te garanderen die zo dicht mogelijk bij de burger staat. Een actie mag volgens dit beginsel pas op Europees niveau ondernomen worden als die actie niet net zo goed (of beter) op nationaal, regionaal of lokaal niveau kan plaatsvinden.