D66 dient initiatiefnota burgeramendement in
DEN HAAG (PDC) - D661 wil dat burgers de kans krijgen om tijdens de behandeling van een wetsvoorstel amendementen2 (wijzigingsvoorstellen) in te dienen. Wanneer een indiener 70.000 handtekeningen verzamelt, wordt het voorstel tot wijziging van een wetsvoorstel door de Tweede Kamer in behandeling genomen. De indiener mag dan zijn of haar amendement persoonlijk verdedigen tijdens een Kamerdebat. Zoals bij bestaande amendementen heeft de Tweede Kamer3 het laatste woord: minstens 76 Kamerleden moeten met het amendement instemmen, anders wordt het verworpen.
Joost Sneller4, die vandaag een initiatiefnota over het burgeramendement indient bij de Tweede Kamer, ontkent dat het een alternatief voor het referendum5 is. Hij geeft aan dat D66 nog altijd een voorstander is van het bindend correctief referendum. Het burgeramendement moet worden gezien als een aanvulling daarop, waarbij de burger genuanceerd invloed kan uitoefenen tijdens het wetgevingsproces. Het referendum is juist een redmiddel achteraf.
Sneller wil twee jaar proefdraaien met het burgeramendement. Het is nog nergens ter wereld toegepast, dus is er weinig zicht op hoe het middel in de praktijk zou uitpakken.
Bron: Trouw, NOS
- 1.Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo.
- 2.De Tweede Kamer heeft sinds de Grondwetsherziening van 1848 het recht van amendement, dat wil zeggen de mogelijkheid wijzigingen (verbeteringen) aan te brengen in een voorliggend wetsvoorstel. Ieder Kamerlid heeft het recht amendementen in te dienen. Een amendement kan worden ingediend zodra een wetsvoorstel in handen van een commissie is gesteld tot aan het moment dat het voorstel wordt aangenomen of verworpen.
- 3.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 4.Joost Sneller (1982) is sinds 31 oktober 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van D66. Hij was directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66. Eerder was hij onder meer gemeenteraadslid in Den Haag en politiek secretaris van de D66-fractie in de Tweede Kamer. De heer Sneller is sinds 2021 voorzitter van de vaste commissie voor de Rijksuitgaven en woordvoerder financiën, justitie en drugs, binnenlandse zaken, algemene zaken en koninklijk huis, en economische Zaken.
- 5.Een referendum is een volksstemming over een bepaalde politieke kwestie. Over referenda wordt in Nederland al decennialang gediscussieerd. Voorstanders vinden deze volksstemmingen een goede manier om burgers meer invloed te geven. Tegenstanders zeggen dat in een representatieve democratie volksvertegenwoordigers zijn gekozen om zorgvuldige belangenafwegingen te maken.