Fitnesstest

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 3 oktober 2019, 12:47.

Na een heerlijke voetbalavond gaan ook vandaag de hoorzittingen van de kandidaat-eurocommissarissen gewoon door. “Kandidaten sneuvelen bij de bosjes” kopt de NOS nu al, ook al zijn we pas halverwege. De NOS verwijst daarbij vooral naar het ‘politieke spel’, maar er speelt meer.

Zoals altijd is de procedure voor de benoeming van de commissarissen een balanceren tussen de macht van de Raad van regeringsleiders - de landen, zeg maar - en een rol voor het rechtstreeks gekozen Europees Parlement. De landen dragen een kandidaat voor, de Commissievoorzitter geeft ze hun portefeuille en de leden van het Europees Parlement bevragen de kandidaat op inhoudelijke kennis en geschiktheid voor de functie.

En ja, daarbij speelt politiek soms een rol. Wat mij betreft was het naar huis sturen van de Hongaarse kandidaat nog voor hij aan de hoorzitting kon beginnen een politieke keuze. Uiteraard hadden we vele vragen aan hem gehad over de rechtsstaat in Hongarije, maar daar zijn we dus niet eens aan toegekomen.

Dergelijke politieke keuzes spelen echter slechts bij weinig kandidaten. De reden dat er deze keer zo weinig kandidaten ongeschonden doorkomen is omdat de kandidaten inhoudelijk simpelweg niet aan de maat zijn of door zenuwen hun examen verknallen. Neem de Zweedse kandidate Johansson. Niemand verwachtte grote problemen, maar door het uitblijven van concrete antwoorden kreeg zij toch extra huiswerk mee. Ook beoogd energiecommissaris Simson blijkt de materie niet onder de knie te hebben.

Het moet wel een beetje frustrerend zijn voor President-elect Ursula von der Leyen: ze wil en moet aan de slag (Brexit, handelsspanningen, er speelt nogal wat), maar moet haar team samenstellen met wat ze aangereikt krijgt uit de Lidstaten. Het is alsof de bondscoach het beste team moet samenstellen met per provincie één speler, die niet altijd gekozen wordt om zijn of haar balvaardigheid. Vervolgens wordt deze speler ook nog eens onderworpen aan de drie uur durende Coopertest in het Europees Parlement door mensen die de sport wel door en door kennen. Het doel hierbij is niet om zoveel mogelijk mensen te laten struikelen, maar deze commissarissen gaan spelen in de champions league van de Europese politiek. Dan mag je wel kwaliteit verwachten. Sommige blijken natuurtalenten, een enkeling krijgt definitief een afwijzing en anderen moeten nogmaals terugkomen.

Overigens kan dat de beste gebeuren: ook Neelie Kroes kreeg 10 jaar geleden een herexamen omdat haar kennis over de digitale markt de eerste keer nog tekortschoot. Niemand die dat nu nog weet. Uiteindelijk draaide ze gewoon mee in de basis van het team.

print