Vragen over 1672 nog niet afgehandelde bezwaarprocedures fosfaatrechten

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op vrijdag 19 juli 2019, 2:18.

Sinds 1 januari 2018 is het fosfaatrechtenstelsel van kracht. Veel veehouders zitten nog in het ongewis over de fosfaatrechten. Uit recente antwoorden van de minister blijkt dat er nog 1672 bezwaarprocedures nog niet afgewikkeld zijn. Dat is best veel. Je kan op dat moment niet verder met bedrijfsontwikkeling met alle gevolgen van dien. Ook is het niet voor iedereen duidelijk waarom een herbeoordeling niet tegelijkertijd met het lopende bezwaarschrift afgehandeld kan worden. Ik krijg hierover veel vragen. Dat is de reden waarom ik samen met Jaco Geurts in de pen ben geklommen om antwoorden te krijgen op onderstaande vragen.

Link artikel: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2019/07/16/duizenden-veehouders-nog-in-ongewis-over-fosfaatrechten

Schriftelijke vragen van de leden Lodders (VVD) en Geurts (CDA) over bericht ‘Duizenden veehouders nog in ongewis over fosfaatrechten’ op Nieuw Oogst.nl

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Duizenden veehouders nog in ongewis over fosfaatrechten’ op Nieuw Oogst.nl?
  • 2. 
    Wat vindt u van de situatie dat nog steeds duizenden veehouders in het ongewisse zijn over de toewijzing fosfaatrechten en de onzekerheid die dit zowel bedrijfsmatig als privé met zich mee brengt?
  • 3. 
    Bent u bekend dat melkveehouders bericht ontvangen dat de herbeoordeling niet tegelijkertijd met het lopende bezwaarschrift behandeld wordt en dat dat betekent dat de bezwaarprocedure stil komt te liggen tijdens de periode dat het aantal fosfaatrechten opnieuw beoordeelt wordt? Kunt u aangeven hoeveel tijd RVO kan gebruiken om deze herbeoordeling plaats te laten vinden?
  • 4. 
    Wat is de reden dat de herbeoordeling niet tegelijkertijd met de bezwaarprocedure wordt afgehandeld?
  • 5. 
    In het verslag van een schriftelijk overleg over de fosfaatrechtenregeling stelt u dat een deel van de bezwaarmakers een beroep heeft gedaan op de knelgevallenregeling, en dat deze bezwaarmakers één besluit ontvangen waarin de zaken tezamen worden beoordeeld. Kunt u aangeven hoeveel van de nog 1672 lopende bezwaarprocedures een beroep hebben gedaan op de knelgevallenregeling? Komen deze ‘gevallen’ boven op de 7 knelgevallen die nog beoordeeld moeten worden?
  • 6. 
    In het overzicht uit het eerder genoemde schriftelijk overleg wordt aangegeven dat 2.820 bedrijven zijn aangemeld voor de knelgevallenregeling. Voor 708 bedrijven is de knelgevallenregeling geheel of gedeeltelijk toegekend. Kunt u aangeven hoeveel bedrijven te horen hebben gekregen dat zij niet in aanmerking komen voor de knelgevallenregeling? Zijn die zaken daarmee afgehandeld? Zo nee, hoeveel zaken lopen er nog?
  • 7. 
    Kunt u aangeven welke procesafspraken er gemaakt zijn met de bezwaarmakers?
  • 8. 
    Wanneer bent u voornemens (in lijn met de procesafspraken) veehouders duidelijkheid te bieden?
  • 9. 
    Wat is de reden waarom de beoordeling van de 7 bedrijven die in aanmerking willen komen voor de knelgevallenregeling uit blijft? Tot welke termijn kunnen de bedrijven de ontbrekende gegevens aanleveren? Klopt het dat deze bedrijven geen verdere bezwaarprocedure hebben lopen?