Aanvullende vragen over het verband tussen ontploffingsgevaar en een emissiearme stalvloerconstructie - Hoofdinhoud
Begin dit jaar werden we opgeschrikt door een explosie in een koeienstal. Recent werd duidelijk dat er een rechtstreeks verband is tussen ontploffingsgevaar en een emissiearme constructie van een stalvloer. Een alarmerende constatering die tot op heden nog niet gedeeld werd door het ministerie. Al eerder heb ik samen met mijn collega Erik Ziengs gevraagd om onderzoek te doen naar deze stalsystemen en de veiligheid. Er is te lang te eenzijdig gekeken naar de vermindering van de ammoniakemissie en te weinig aandacht voor de veiligheid van mens en dier. Dit, terwijl er veel innovatieve ideeën zijn om emissies terug te dringen waarbij er ook oog is voor de veiligheid. Dat is een ander punt waar we nu al een aantal keren voor aan de bel getrokken hebben. Ondernemers (soms uit een hele andere branche dan de veehouderij of stalbouwers) die met innovatieve ideeën rondlopen ervaren lange procedures, veel vragen en soms ook tegenwerking in het in de praktijk brengen van deze nieuwe concepten. Ik ben in de afgelopen maanden door een aantal mensen benaderd die een (deel) oplossing hebben. Deze mensen zouden met open armen ontvangen moeten worden, was het alleen al om de ambitie uit het regeerakkoord en het klimaatakkoord inhoud te geven. Onze laatst ingediende vragen zijn nog niet beantwoord maar we zien toch aanleiding om opnieuw aan de bel te trekken.
Aanvullende vragen van de leden Lodders en Ziengs (beide VVD) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat over ontploffingsgevaar emissiearme stalvloeren en ruimte voor alternatieve systemen (vervolg op Kamerstuk 2019D24592).
-
-Bent u bekend met het bericht “Alarmerend rapport over mestgasexplosie”?[1]
-
-Herinnert u zich uw antwoord op vragen van de leden Lodders en Ziengs (Kamerstuk 2019D21790) dat u het onderzoek van de Omgevingsdienst Twente naar de Kamer zou toesturen wanneer dit gereed was? Zo ja, waarom is dit niet gebeurd aangezien het rapport van de Omgevingsdienst Twente al op 28 mei 2019 is gepubliceerd?
-
-Wat is uw reactie op de conclusie van de Omgevingsdienst Twente dat er op basis van onderzoek naar de toedracht van de explosie in Markelo van eerder dit jaar een direct verband is tussen ontploffingsgevaar en emissiearme constructies van stalvloeren?
-
-Herkent u zich in de aanbeveling van de Omgevingsdienst Twente dat “Met het nemen van de nieuwe maatregelen voor de installatie van emissiearme vloeren alleen is gekeken naar milieuwinsten en er weinig aandacht is geweest voor de eventuele gevaren die deze keuze met zich meebrengt op dier en mens, door een brand of explosie”? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke manier bent u voornemens de protocollen te wijzigen zodat er een betere afweging ontstaat tussen milieu en veiligheid?
-
-Deelt u de mening dat huidige emissiearme vloersystemen klaarblijkelijk niet voldoende veilig zijn? Zo nee, waarom niet?
-
-Deelt u de mening dat het noodzakelijk is om ook te kijken naar andere, innovatieve en nieuwere varianten van emissiearme vloersystemen om te komen tot een emissiearme stalvloer waarbij veiligheid en milieu beide gewaarborgd worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe valt dit te rijmen met het dure en langdurige en (volgens de sector) onvolledige Regeling ammoniak en veehouderij (RAV) protocol die het voor startups met nieuwe ideeën bijna onmogelijk maakt om voet aan de grond te zetten?
-
-Eerder hebben de leden Lodders en Ziengs ( Kamerstuk 2018D57856) gevraag naar het proces van een innovatief idee tot een daadwerkelijk goedgekeurd en gecertificeerd emissiearm nieuw stalvloer systeem. Welke stappen zijn er concreet gezet om tot een verbeterende en versnelde procedure te komen?
-
-Wanneer kan de Kamer de informatie tegemoet zien waar de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat naar verwijst in antwoorden op Kamervragen van de leden Lodders en Ziengs (Kamerstuk 2018D57856) met betrekking tot stappen die gezet gaan worden om belemmeringen die bedrijven of andere sectoren ondervinden bij het testen van stalconcepten zoveel mogelijk weg te nemen?
-
-Kunt u aangeven welke urgentie u voegt aan het ontwikkelen en in de praktijk brengen van nieuwe (deel) concepten voor emissiebeperking uit stallen? Kunt u zich voorstellen dat uit de voortgang op dit dossier de urgentie niet gevoeld wordt? Zo nee, hoe kunt u dit weerleggen? Zo ja, wat gaat u doen om extra stappen te zetten op dit dossier ook in acht nemende de ambities in het klimaatakkoord?
-
-Herinnert u zich dat Nederland in maart 2017 akkoord heeft gegeven op het Vera-protocol, een internationale richtlijn voor onder meer het meten en vaststellen van stalemissies?
-
-Wat houdt het Vera-protocol in, waarom heeft Nederland akkoord gegeven op het Vera-protocol?
-
-Kunt u de verschillen toelichten tussen het Vera-protocol en het RAV-protocol?
-
-Hoe vaak is sinds het ondertekenen van het VERA protocol een concept tot stal emissie via het VERA protocol toegelaten (zonder aanvullende NL toets)?
-
-Worden emissiearme vloersystemen die wel zijn goedgekeurd door het Vera-protocol, maar geen certificering van het RAV-protocol hebben, toegelaten tot de Nederlandse markt? Zo nee, waarom niet?
-
-Klopt het dat een door het Vera-protocol goedgekeurd emissiearme stalvloer evengoed nog moet worden getoetst aan de Nederlandse normen voordat het wordt toegelaten tot de Nederlandse markt? Zo ja, waarom heeft Nederland in 2017 besloten tot het accepteren van het Vera-protocol als het niet 100% voldoet aan de Nederlandse normen? Zo nee, graag een uitgebreide toelichting op dit proces.
-
-Toetsen andere Europese landen als Duitsland en Denemarken het Vera-protocol ook eerst aan de eigen regelgeving alvorens het innovatieve stalsysteem toe te laten tot de eigen markt? Zo nee, hoe ziet het proces er in die landen dan wel uit?
-
-Bent u bereid om een denktank te faciliteren waar mensen met innovatieve ideeën terecht kunnen? Zo nee, waarom niet?
-
-Wanneer kan de Kamer de antwoorden op de schriftelijke vragen over emissiearme stalvloeren (Kamerstuk 2019D24592) van de leden Lodders en Ziengs verwachten?
[1] https://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/2019/6/Alarmerend-rapport-over-mestgas-explosie-442546E/