Zorgen over het Mercosur handelsakkoord

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op vrijdag 14 juni 2019, 2:39.

Enkele weken geleden heb ik mijn zorgen geuit over het landbouwbeleid van Brazilië. Onze Nederlandse boeren & tuinders worden geconfronteerd met steeds strengere regels (https://helmalodders.vvd.nl/nieuws/35189/gevolgen-braziliaans-landbouwbeleid-voor-nederland). Het voedsel, wat uit landen zoals Brazilië komt, wordt onder veel minder strenge voorwaarden geproduceerd. Daar worden nog chemicaliën gebruikt die allang in Nederland en in Europa verboden zijn. Deze producten liggen wel in de Nederlandse schappen. Nu de Europese Commissie haast lijkt te maken met de onderhandelingen over een handelsakkoord met de Mercosur heb ik opnieuw aan de bel getrokken. Samen met mijn collega Wybren van Haga wil ik weten op welke manier onze eerder geuite zorg wordt meegenomen bij deze onderhandelingen. En nu de Eurocommissaris zoveel haast lijkt te maken wil ik weten wat daar het doel van is. Tot slot heb ik nog een aantal meer technische vragen.

Schriftelijke vragen van de leden Lodders en Van Haga (beide VVD) aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de minister voor Landbouw, natuur en voedselkwaliteit over het bericht ‘Malmström - Finalizing Mercosur deal is ‘priority number one’’.

  • 1. 
    Bent u bekend met het verzoek van het lid Lodders (VVD) tijdens het Algemeen Overleg ter voorbereiding op de L&V raad van 18 juni (AO L&V raad van 12 juni 2019, over de stand van zaken van de Mercosur-onderhandelingen?
  • 2. 
    Wanneer kan de Kamer deze stand-van-zaken-brief verwachten?
  • 3. 
    Kunt u aangeven in hoeverre de inbreng van de Kamer, meegegeven in onder meer schriftelijke vragen van de leden Lodders en Van Haga (documentnummer 2019D22303), waarin de leden van de VVD hun zorg hebben geuit dat Nederlandse boeren & tuinders geconfronteerd worden met steeds strengere regels en zorgen over producten uit die landen die in de Nederlandse schappen terecht komen die onder veel minder strenge voorwaarden zijn geproduceerd en waar chemicaliën aan te pas zijn gekomen die allang in Nederland en in EU verband verboden zijn, wordt meegenomen in de onderhandelingen? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?
  • 4. 
    Kunt u ingaan op de ‘regels van oorsprong’ die tijdens de onderhandelingen van 11 tot en met 15 maart 2019 aan bod zijn gekomen? Op welke landbouwproducten wordt gedoeld? Om welke productspecifieke voorschriften in de machine- en chemische sector gaat het?
  • 5. 
    Vanwaar de urgentie bij de Europese Commissie om nog in de maand juni het Mercosur verdrag te sluiten? En is de urgentie aan Europese zijde verstandig voor de Europese onderhandelingspositie?
  • 6. 
    Hoe hebben uw ambtsgenoten gereageerd op de uitspraken van Eurocommissaris Malmström over de urgentie van een snel akkoord en eventuele concessies op het gebied van landbouw en landbouwproducten?
  • 7. 
    Welke concessies op het gebied van landbouw en landbouwproducten liggen op dit moment op tafel en hoe verhouden deze zich tot de opbrengsten van het verdrag voor de EU?
  • 8. 
    Wat betekenen de eventuele concessies voor Nederland en in het bijzonder de Nederlandse landbouwbelangen? Zijn de gevolgen van eventuele concessies in het meest verregaande geval proportioneel ten opzichte van de verwachte meerwaarde van het verdrag voor Nederland?
  • 9. 
    Welke voordelen van dit verdrag maken concessies op het vlak van de landbouw proportioneel?