Opheldering over het bericht dat mensen verplicht moeten sparen voor onderhoud appartement

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op maandag 25 maart 2019, 2:59.

Eigenaren van appartementen zijn verplicht lid van een vereniging van eigenaren (VvE). Via deze vereniging moeten mensen verplicht sparen voor onderhoud van de woning. Het vermogen wat gespaard is staat op rekening van de VvE en daar kan je geen andere aankopen van doen. Stel je wasmachine is stuk en je moet een nieuwe kopen kan dat niet van dit gespaarde geld. Sterker nog als je je appartement verkoopt of je komt te overlijden blijft dit gespaarde deel bij de VvE. Tot zover niets geks.

Het bedrag wat je gespaard hebt moet je meetellen bij de aangifte box 3. En daar wringt wat mij betreft de schoen. Mensen moeten belasting betalen over iets waar ze niet over beschikken. Het zou eerlijker zijn als het geld wat je gespaard hebt bij de VvE wordt meegeteld in box 1 want daar valt immers de woning ook onder. Het is overigens ook gek dat je wel belasting moet betalen over het gespaarde geld, maar als de VvE een schuld heeft kan je die niet meenemen bij de belastingaangifte. Dat is meten met twee maten.

Ook heeft Radar signalen ontvangen dat er gemeenten zijn die het vermogen van een VvE meenemen in de waardebepaling van het appartementencomplex. Over de waarde van je woning betaal je ozb belasting. Als dit echt aan de orde is betaal je dus over het spaargeld ozb belasting. Dit is ontoelaatbaar. Gemeenten hebben geen juridische basis om dit te doen. Ik heb mensen gevraagd om de voorbeelden waar dit aan de orde is (of is geweest) te delen.

Tijdens de uitzending heb ik aangekondigd over beide onderwerpen vragen te stellen. Dat is inmiddels gebeurd. Samen met collega Daniel Koerhuis heb ik vragen gesteld aan de staatssecretaris Financiën en de minister van Binnenlandse Zaken.

Schriftelijke vragen van de leden Lodders en Koerhuis (beide VVD) aan de staatssecretaris van Financiën en de minister van Binnenlandse Zaken over het bericht ‘verplicht sparen voor onderhoud appartement’.*

  • Bent u bekend met de uitzending van Radar over het onderwerp ‘verplicht sparen voor onderhoud appartement’?
  • Wat vindt u van de situatie dat mensen verplicht zijn om binnen de Vereniging van Eigenaren (VvE) jaarlijks een bedrag te sparen (0,5% van de nieuwbouwwaarde of conform een vastgesteld onderhoudsplan) en zij over dit bedrag belasting in box 3 moeten betalen?
  • Klopt het dat het gespaarde bedrag op de rekening van de VvE wel meetelt in het vermogen box 3 en dat als de VvE een schuld aangaat deze niet aftrekbaar is? Wat vindt u van deze ongelijke situatie?
  • Kunt u aangeven waarom mensen het gespaarde vermogen binnen de VvE moeten betrekken bij de aangifte box 3? Zijn er meerdere vergelijkbare voorbeelden?
  • Kunt u bevestigen dat het gespaarde vermogen van een lid van de VvE bij de verkoop van het appartement of bij overlijden van het lid niet terug te vorderen is en dus onderdeel blijft van de VvE? Zo ja, deelt u de mening van de leden van de VVD dat het rechtvaardiger is om het gespaarde vermogen van een VvE te betrekken bij box 1 waar de eigen woning wordt belast? Zo nee, waarom niet?
  • Wat vindt u van de situatie dat er een verschil is in de belastingheffing tussen woningeigenaren en woningeigenaren die lid zijn van een (verplicht gestelde) VvE?
  • Ziet u mogelijkheden om aan de spaarverplichting voor een VvE een extra vrijstellingsruimte te koppelen? Zo nee, wat is het verschil met andere extra vrijstellingsgronden binnen box 3?
  • Welke andere mogelijkheden zijn er om deze ongelijke situatie op te heffen?
  • Klopt het dat sommige gemeenten de financiële positie van de VvE meenemen in de waardebepaling (WOZ) van het complex? Zo ja, op basis van welke juridische grondslag kunnen gemeenten de financiële positie van de VvE betrekken bij de WOZ-waardebepaling? Zo ja, kunt u inzicht geven op welke manier het vermogen betrokken wordt bij de waardebepaling? Kunt u een overzicht geven welke gemeenten de financiële positie van de VvE betrekken bij de WOZ-waarde? Zo nee, waarom niet en bent u bereid een inventarisatie te maken?
  • Deelt u de mening dat het betrekken van de ‘financiële positie’ van de VvE bij de waardebepaling van een object zeer onwenselijk is? Zo ja, wat gaat u hieraan doen om dit te voorkomen?
  • Zijn er nog andere belastingen of heffingen die gebruik maken van of het meenemen van de financiële positie van de VvE? Zo ja, welke?
  • Wat vindt u van de stapeling van belasting (vermogensrendementsheffing en in sommige gemeenten een hogere ozb) over het vermogen van de VvE voor leden van de VvE?
  • Deelt u de zorg dat het betrekken van het gespaarde vermogen bij belastingheffing in box 3 kan leiden tot een tegenovergesteld doel, namelijk minder sparen zodat er minder belasting betaald hoeft te worden met alle gevolgen van dien? Hoe kijkt u tegen dit risico aan?
  • Heeft u signalen ontvangen van leden van- of VvE’s die deze of vergelijkbare problematiek aan de orde stellen? Zo ja, welke signalen zijn dat en wat heeft u met deze signalen gedaan?
  • Zijn er u signalen bekend dat mensen in de problemen zijn gekomen omdat het ‘gespaarde’ vermogen in de VvE wordt meegerekend in box 3 terwijl mensen niet beschikken over dit bedrag? Zo ja, wat heeft u met deze signalen gedaan?
  • Klopt het dat 1,2 miljoen huishoudens via het eigendom van een appartement lid zijn van een VvE?
  • Kunt u de vragen één voor één beantwoorden?

*https://www.nporadio1.nl/radarradio