Marielle Franco: vermoord om vrouwenrechten - Hoofdinhoud
Marielle Franco is een jonge Braziliaanse vrouw die opgroeit in Maré, één van de grootste favela’s in Rio de Janeiro. Nadat een vriendin overlijdt door een verdwaalde kogel tijdens gevechten tussen de politie en criminele bendes, besluit ze mensenrechtenactivist te worden. Bijna twintig jaar later is Marielle een bekend lid van de gemeenteraad in Rio. Daar maakt ze zich hard voor de rechten van vrouwen en LHBTI’ers. Ze strijdt tegen het brute politie- en legergeweld in het land. Regelmatig trekt ze het land in om te spreken met activisten, burgers en politici. Via verschillende sociale mediakanalen als Twitter en Facebook bouwt ze een grote groep followers op. Op 13 maart 2018 post ze: “Hoeveel anderen moeten er nog sterven voor deze oorlog eindigt?”.
Een dag later wordt ze vermoord.
Dertien kogels maken een einde aan het leven van Marielle en haar chauffeur. Samen waren ze op de terugweg van een debat over de rechten van jonge zwarte vrouwen. Marielle was de moderator. Haar geplande huwelijk met haar vriendin Mônica, met wie ze dertien jaar samen was, heeft nooit plaats kunnen vinden.
Volgende week zijn de moorden precies een jaar geleden. Toch is er tot op heden niemand voor veroordeeld. De Braziliaanse overheid lijkt ook niet van plan daar iets aan te veranderen. Het is helaas tekenend voor de nieuwe regering die onder leiding staat van president Jair Bolsonaro. Bolsonaro, die herhaaldelijk zijn voorkeur uitsprak voor de tijd dat Brazilië geregeerd werd door het leger, voerde een campagne vol racistische en homofobe uitspraken. Zijn presidentschap vormt daarmee een groot gevaar voor Braziliaanse vrouwen, zwarte jongeren, oorspronkelijke bevolkingsgroepen, LHBTI’ers en activisten.
Als internationale gemeenschap is het van belang dat wij ons uitspreken tegen Bolsonaro’s beleid, Brazilië verplichten om mensenrechten te beschermen en te garanderen, en rechtvaardigheid eisen voor de nabestaanden van Marielle. Dat zijn we verplicht aan dappere activisten als Marielle, die ondanks alle gevaren zichzelf durven te zijn en opkomen voor de rechten van minderheden.