Opheldering over de veiligheid van nieuwe stalsystemen

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op woensdag 27 februari 2019, 3:02.

Enkele dagen geleden werden we opgeschrikt door de berichtgeving over een explosie in een stal waarbij 13 koeien zijn omgekomen. Een enorm drama voor de boer, zijn gezin en de dieren. Ik moet er niet aan denken hoeveel erger dit had kunnen aflopen.

Naar aanleiding van dit ongeval heb ik samen met mijn collega Erk Ziengs vragen gesteld aan de minister van Landbouw en staatssecretaris Milieu. Wij willen weten of de veiligheid voor mens en dier wordt meegenomen in de beoordeling van nieuwe stalsystemen of zoals in dit geval vloeren voor stallen. Ook willen wij opheldering hebben over de terughoudendheid van het ministerie bij de inzet van verschillende alternatieven die beschikbaar zijn en ervoor kunnen zorgen dat er minder gasvorming plaatsvindt.

Het is niet de eerste keer dat we op dit onderwerp in de pen klimmen. Eind vorig jaar hebben wij al kanttekeningen geplaatst bij de beoordeling van nieuwe stalsystemen. We krijgen teveel signalen dat nieuwe innovatieve ideeën geen voet aan de grond krijgen. De staatssecretaris heeft op die vragen toegezegd om de belemmeringen in kaart te brengen en deze met de oplossingsrichting aan de Kamer te sturen. Helaas hebben we die informatie nog niet ontvangen.

Schriftelijke vragen van de leden Lodders en Ziengs (beiden VVD) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht ‘Familie in rouw na drama in stal: dertien koeien komen om in eigen mest na explosie.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Familie in rouw na drama in stal: dertien koeien komen om in eigen mest na explosie (AD, 24 februari 2019)?
  • 2. 
    Heeft u opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het ontstaan van de explosie? Zo nee, waarom niet? Heeft u inzicht welke instanties er allemaal onderzoek doen naar het ontstaan van deze explosie?
  • 3. 
    Wilt u de uitkomsten van het onderzoek delen met de Kamer?
  • 4. 
    Bent u bekend met eerdere vergelijkbare voorvallen bij een emissievrije vloer? Zo ja, wat was in die gevallen de oorzaak van de explosie?
  • 5. 
    Klopt het dat zoals door de mestgasspecialist Jetty Middelkoop (Boerenbond hekelt explosiegevaar stallen, Dagblad van het Noorden, 27 februari 2019) is aangegeven dat er nog nooit onderzoek is gedaan naar de oorzaak van explosies? Zo ja, vindt u dat verdedigbaar? Zo nee, welke onderzoeken hebben plaatsgevonden en wat is de uitkomst hiervan?
  • 6. 
    Herkent u zich in het ter discussie stellen van de veiligheid van een emissievrije vloer? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
  • 7. 
    Deelt u de mening dat elke stalvloer ook veilig moet zijn alvorens wordt gekeken naar de emissie die er vrij komt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom wel?
  • 8. 
    Is een emissievrije afgesloten vloer met daaronder een mestkelder in de huidige vorm brand- en explosieveilig? Zo nee, waarom is de emissievrije vloer dan goedgekeurd? Zo ja, hoe valt dit te rijmen met de aanwezigheid en ophoping van licht ontvlambare, uit mest vrijkomende, gassen als ammoniak en methaan in een mestkelder onder de stal?
  • 9. 
    Kunt u toelichten hoe het aspect veiligheid onderdeel is van de beoordeling van innovaties in stallen (zowel vloeren als andere innovaties)? Welke instanties worden daarbij voor de beoordeling om advies gevraagd? Zo nee, waarom speelt veiligheid voor mens en dier geen rol in de beoordeling van nieuwe stalsystemen en of vloeren?
  • 10. 
    Kunt u toelichten welke instanties op welke manier de veiligheid en doelmatigheid (in dit geval emissievrij) van innovaties in stallen beoordelen voordat er een eindoordeel volgt van de commissie die hiervoor in het leven is geroepen?
  • 11. 
    Heeft u inzicht of nieuwe stalsystemen en of (emissievrije) vloeren de oorzaak kunnen zijn van stalbranden? Zo nee, bent u bereid om hier onderzoek naar te laten doen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is uw inzicht?
  • 12. 
    Klopt het dat volgens verschillende deskundigen alternatieven beschikbaar zijn die er voor kunnen zorgen dat er minder gasvorming plaatsvindt in de mestkelders zoals bijvoorbeeld beluchting of bacteriemengsels? Zo ja, welke alternatieven zijn u bekend? Kunt u aangeven waarom u terughoudend bent om deze alternatieven toe te staan? Welke wetenschappelijke analyse ligt hieraan ten grondslag (om deze alternatieven niet toe te staan)? Wilt u deze wetenschappelijke analyse met de Kamer delen?
  • 13. 
    Klopt het dat innovaties weinig van de grond komen? Herinnert u zich eerdere Kamervragen van de leden Ziengs en Lodders (kamerstuknummer 2018D57856) over de regeling ammoniak en veehouderij waarin zij zich zorgen maken over de beoordeling van nieuwe (innovatieve) stalsystemen? Kunt u aangeven welke acties u hierop heeft uitgezet? Kunt u bevestigen dat (nieuwe) innovatieve ideeën nu wel een eerlijke kans krijgen in de beoordeling? Zo ja, waaruit blijkt dat?
  • 14. 
    Kunt u de vragen een voor een beantwoorden?