Oproep aan de minister om het Agroloket opnieuw onder de aandacht te brengen

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op dinsdag 26 februari 2019, 2:59.

Eind 2017 is op mijn verzoek het Agroloket geopend. Dit loket zou een gemakkelijk vindbaar loket voor boeren, tuinders, vissers en andere ondernemers in de agrofoodsector moeten zijn om onnodige regeldruk te melden en voorstellen te kunnen doen voor meer ruimte in het ondernemerschap. We zijn inmiddels een jaar verder. Eind vorig jaar wist de minister te melden dat er in 2018 slechts 5 meldingen zijn gedaan. Voor mij aanleiding om weer eens in het Agroloket te duiken. En wat schetst mijn verbazing? Het loket draagt nog steeds het emailadres van het voormalige ministerie van Economische Zaken. Niet erg bij de tijd. Verder is het niet duidelijk hoeveel meldingen er gedaan zijn, welke onderwerpen het betrof en hoe ze afgehandeld zijn. Weinig uitnodigend en het mensen informeren is toch echt een voorwaarde om ze serieus te betrekken bij het maken van beleid of in dit geval het schrappen van onnodige regels. Reden om in de pen te klimmen en de minister op te roepen om het Agroloket opnieuw onder de aandacht te brengen. Want de missie die ten grondslag lag aan dit loket, schrappen van onnodige regels en het bieden van meer ruimte aan de ondernemers in de agrofoodsector is wat mij betreft nog lang niet afgerond.

Schriftelijke vragen van het lid Lodders (VVD) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het loket agroloket@minez.nl

  • 1. 
    Kunt u zich herinneren dat op initiatief van het lid Lodders eind 2017 het Agroloket voor boeren, tuinders en vissers is geopend om onnodige regeldruk te melden en om ondernemers meer ruimte te bieden (Kamerstuk 34550 XIII, nr. 131)?
  • 2. 
    Kunt u zich herinneren dat dit een gemakkelijk vindbaar loket zou moeten zijn voor ondernemers zoals boeren, tuinders en vissers uit de agrofoodsector die knelpunten willen melden?
  • 3. 
    Op welke manier en hoe vaak heeft u dit Agroloket in 2018 onder de aandacht van boeren, tuinders en vissers gebracht?
  • 4. 
    Kunt u aangeven waarom het Agroloket nog steeds een e-mailadres hanteert van het voormalig ministerie van Economische Zaken[1]?
  • 5. 
    Kunt u aangeven welke meldingen er over 2018 zijn binnengekomen en hoe en binnen welke termijn deze zijn afgehandeld?
  • 6. 
    Kunt u aangeven waarom er geen overzicht is opgenomen van de belemmeringen of knelpunten en de afhandeling hiervan die via dit loket zijn gemeld? Bent u voornemens om dit vanaf 2019 wel te gaan doen? Zo nee, waarom niet?
  • 7. 
    Het Agroloket is opgenomen op de website “Ruimte in Regels voor Groene Groei”[2]. Kunt u aangeven waarom bij de thema’s van deze website wel melding wordt gemaakt van afgeronde belemmeringen en een werklijst met huidige belemmeringen?
  • 8. 
    Bent u op de hoogte dat de link ‘voorraadlijst’ en ‘belemmeringen 2017 tot en met 12 oktober 2017’ niet werken? Sinds wanneer werken deze links niet meer en waarom?
  • 9. 
    Bent u op de hoogte dat bij “Ruimte in Regels voor Groene Groei” een tiental thema’s wordt genoemd? Kunt u aangeven wat de gemiddelde afhandeltermijn is van de gemelde belemmeringen? Wat zijn de uitschieters in positieve zin en in negatieve zin? Kunt u hierbij onderscheid maken in de verschillende thema’s die raakvlakken hebben met uw ministerie?
  • 10. 
    Kunt u aangeven waarom bij een drietal afgeronde belemmeringen het document ontbreekt? Het gaat om de belemmeringen ‘herwonnen fosfaten kunnen niet als meststof worden gebruikt, mogelijkheden transport van struviet buiten Nederland en Weelabex’. Kunt u deze documenten alsnog op de website plaatsen? Zo nee, waarom niet?
  • 11. 
    Bent u voornemens om het Agroloket op uw eigen website te vermelden zodat boeren, tuinders, vissers en andere ondernemers uit de keten dit loket makkelijker kunnen vinden? En bent u tegelijkertijd bereid om bij deze gelegenheid dit Agroloket weer actief onder aandacht van de sector te brengen? Zo nee, waarom niet? Zo nee, bent u van mening dat uw opdracht om onnodige regeldruk aan te pakken en meer ruimte voor ondernemers te zoeken geslaagd is? Zo ja, waarop baseert u dat?
  • 12. 
    Kunt u aangeven hoeveel meldingen er bij het nieuw geopende Kringlooploket zijn binnengekomen? Kunt u aangeven waar een overzicht van deze meldingen (en de opvolging) is weergegeven? Zo nee, waarom wilt u deze ideeën niet delen? Wanneer krijgen deze meldingen een opvolging?
  • 13. 
    Bent u bereid deze vragen een voor een te beantwoorden?

[1] http://www.ruimteinregels.nl/agroloket/

[2] http://www.ruimteinregels.nl/