Opheldering over omzeiling schenkbelasting

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op vrijdag 15 februari 2019, 3:06.

Wel een hele gekke advertentie die ik via een tweet zag langskomen…. In het blad Arts en Auto zijn mensen naar elkaar op zoek om elkaars kinderen belastingvrij geld te schenken. Uit de advertentie blijkt dat de ouders en de kinderen al gebruik hebben gemaakt van de regeling om een bedrag belastingvrij te schenken voor het kopen van een huis. Met het zoeken naar een ander ouderpaar willen ze de kinderen nog een keer het voordeel bieden. Dat kan natuurlijk niet. Iedereen betaald belasting en op deze creatieve manier de regels omzeilen is niet fair. Er zijn verschillende mogelijkheden om een bedrag belastingvrij te schenken aan je kinderen. Ook voor mensen die geen kinderen hebben is er een mogelijkheid om belastingvrij te schenken. De bedragen en de voorwaarden zijn op de website van de Belastingdienst te vinden. Daar staat ook dat het niet toegestaan is om van verschillende vrijstellingen gebruik te maken. Samen met D66 heb ik opheldering aan de staatssecretaris van financiën gevraagd.

Schriftelijke vragen van de leden Lodders (VVD) en Van Weyenberg (D66) aan de staatssecretaris van Financiën over de advertentie in Arts en Auto: ‘Schenking eigen woning’[1].

  • Bent u bekend met de advertentie waarin wordt gevraagd om via een fiscale constructie, na eerder al een belastingvrij bedrag te hebben geschonken aan kind/familielid, nogmaals een bedrag belastingvrij te schenken?
  • Is deze advertentie echt en komen dergelijke advertenties vaker voor?
  • Kunt u toelichten hoe dergelijke ‘kruislingse schenkingen’ zich verhouden tot de wettelijke verruimde schenkingsregeling? Wanneer zijn dergelijke schenkingen legitiem en wanneer zijn zij een verkapte constructie om belasting te ontwijken?
  • Kunt u een toelichting geven op de wenselijkheid van de deze fiscale constructie, aangezien ouders gezien de advertentie nog een tweede keer een groot bedrag belastingvrij kunnen schenken aan kinderen/familielid? Is dit misbruik conform de letter of de geest van de wet?
  • Hoe verhoudt deze constructie zich tot de opmerkingen in de nota naar aanleiding van het verslag 2014 (Kamerstuknummer 33752-11) dat de Belastingdienst dergelijke constructies bestrijdt in het reguliere toezicht? Hoe wordt op deze casus actie ondernomen?
  • Hoe houdt de Belastingdienst toezicht op constructies binnen de erf- en schenkbelasting? Welke constructies zijn ‘berucht’ om erf- en schenkbelasting te omzeilen? Is er voldoende mankracht en expertise beschikbaar om effectief toezicht te houden op constructies of ontwijking van de erf- en schenkbelasting, ook gezien de handhavingsproblemen rond deze belasting?
  • Is bekend of notarissen actief aan dergelijke fiscale constructies meewerken? Zo ja, wat vindt u hiervan? Wat voor stappen worden er gezet om dergelijke constructies tegen te gaan? Vindt u dat notarissen de plicht hebben om mensen te wijzen op het dubieuze karakter van een dergelijke constructie?
  • Bent u voornemens wijzigingen door te voeren zodat dit soort onwenselijke fiscale constructies in de toekomst niet meer mogelijk zijn of actiever bestreden worden? Zo nee, waarom niet?

[1] https://www.telegraaf.nl/financieel/3126455/rijke-ouders-omzeilen-belasting-met-truc