Over de zomer- en wintertijd - Hoofdinhoud
Kiezen voor het hele jaar één tijd brengt problemen met zich mee. Het twee keer per jaar verzetten van de klok blijft het beste van beide werelden.
Wat is er heerlijker dan een lange zomeravond in de zon op het terras? Tegelijkertijd worden we allemaal vaak iets chagrijniger als we in het donker naar ons werk moeten in de winter. Tot verkort had ik er nooit zo bij stil gestaan, maar dit is allemaal het gevolg van de tijd die we met elkaar hebben afgesproken. ‘Afgesproken’ ja, want tijd is iets dat we met elkaar afspreken.
De zomer- en wintertijd zorgen voor minder energieverspilling en een lagere energierekening.
En aan die afspraak wordt gemorreld. Europese Commissievoorzitter Juncker wil de zomer- en wintertijd afschaffen. Het zou beter zijn om onze ‘natuurlijke tijd’ aan te houden. Ik vind dat echt onzin: tijd is een afspraak. Puur astronomisch is het altijd 12 uur als de zon op het hoogste punt staat. Dat zou betekenen dat er een tijdsverschil tussen Den Haag en Hengelo is van ongeveer 15 minuten. En laten we eerlijk zijn: dat is niet bijzonder praktisch. Daarom houdt Nederland samen met onze buurlanden de ‘Midden-Europese tijd’ aan. De zon staat daardoor altijd pas ruim na 12 uur bovenaan de hemel.
Kiezen voor het hele jaar één tijd brengt echter wel problemen met zich mee. Als we kiezen voor de permanente wintertijd moet het licht in de zomer al om 21.00 uur aan. Weg lange zomeravond, maar wel een hogere energierekening. En als we kiezen voor de permanente zomertijd is het midden in de winter pas om 10 uur licht. En ook dat leidt tot een hogere energierekening en gevaarlijke situaties in de ochtendspits.
Beter zou het zijn als werkgevers flexibeler om gingen met werktijden: niet iedereen hoeft altijd stipt om 09.00 uur op kantoor te zitten.
Natuurlijk: er zijn mensen die slaapproblemen ervaren na het verzetten van de klok. Ik vraag mij echter af of permanente wintertijd dit probleem oplost. In de zomer wordt het dan om 04.30 uur al licht, wat ook de nachtrust niet ten goede komt. Beter zou het zijn als werkgevers flexibeler om gingen met werktijden: niet iedereen hoeft altijd stipt om 09.00 uur op kantoor te zitten.
Daarom mijn oproep: laten we niet overhaast een keuze maken en ons weer nieuwe problemen op de hals halen. We willen zeker zijn van een lange zomeravond. Van minder energieverspilling en van een lagere energierekening. De zomer- en wintertijd zorgen precies daarvoor. Het twee keer per jaar verzetten van de klok blijft het beste van beide werelden.