Handelswijze Rijksvastgoedbedrijf onbegrijpelijk!

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op woensdag 30 mei 2018, 2:57.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft door een fout in hun systeem foutieve nota’s naar pachters gestuurd. En nu ontvangen pachters zelfs aanmaningen over deze foutieve nota’s. Dat is onbegrijpelijk! Samen met collega Middendorp heb ik daarom vragen gesteld over deze handelswijze. De pachtnormen zijn niet voor niets naar beneden bijgesteld. Dan kan het niet zo zijn dat pachters nota’s gebaseerd op verkeerde berekeningen moeten betalen. Daarom onze dringende oproep aan de bewindspersonen om dit recht te zetten. Niet alleen moeten de nota’s worden berekend over de juiste normen, daarnaast moeten de aangekondigde invorderingsacties stop gezet worden en moeten pachters, die de pachtsom al betaald hebben, zo spoedig mogelijk het te veel betaalde bedrage met rente teruggestort krijgen.

Vragen van de leden Middendorp en Lodders (beide VVD) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en de minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit.

  • 2. 
    Wat vindt u van het feit dat het Rijksvastgoedbedrijf haar pachters maant om de pachtnota’s voor 1 juni 2018 (pachtperiode 1-11-2017 tot en met 30-04-2018) te betalen terwijl deze nota’s foutief zijn want gebaseerd op oude percentages (de pachtverlagingen zijn immers per 1 juli 2017 bijgesteld)?
  • 3. 
    Wat vindt u van de situatie dat pachters met een niet- bijgestelde pachtrekening een fors hoger bedrag moeten betalen zoals bijvoorbeeld in het Zuidwestelijk akkerbouwgebied waar het verschil kan oplopen tot 23%?
  • 4. 
    Bent u het met de leden van de VVD fractie eens dat de normen niet voor niets naar beneden zijn bijgesteld (te maken met onder andere het bedrijfsresultaat) en dat pachters het recht hebben op een nieuwe nota en dus geen notas gebaseerd op verkeerde berekeningen hoeven te betalen?
  • 5. 
    Kunt u garanderen (en of voorkomen) dat pachters door dit beleid niet in liquiditeitsproblemen komen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, gaat u waar nodig alternatieve financiering aanbieden totdat de juiste nota’s verstuurd zijn?
  • 6. 
    Kunt u toezeggen dat pachters die een foutieve nota hebben gehad geen automatisch gegenereerde vervolgoproepen krijgen?
  • 7. 
    Bent u bereid om de aangekondigde invorderingsacties stop te zetten en de pachters die de pachtsom al betaald hebben zo spoedig mogelijk het teveel betaalde bedrag met rente terug te storten? Zo nee, waarom niet?