Geen pensioen opbouwen omdat je zwanger bent? Dat kan natuurlijk niet!

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op vrijdag 23 februari 2018, 3:31.

Samen met collega Roald van der Linde heb ik opheldering gevraagd over het bericht dat een huisarts wegens haar zwangerschap geen pensioen kan opbouwen. Dat is natuurlijk een hele gekke situatie. We hebben aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan de staatssecretaris van Financien gevraagd om met een oplossing voor 1 juli aanstaande te komen!

Vragen van de leden Van der Linde en Lodders (VVD) aan de minister van SZW en de staatssecretaris van Financiën over pensioenopbouw van zwangere huisartsen

1 Hebt u kennisgenomen van het artikel ‘Zwanger en huisarts? Geen pensioenopbouw!’? (*)

2 Is het juist dat huisartsen en andere vrouwen in een vrij beroep geen pensioen kunnen opbouwen tijdens hun zwangerschapsverlof, althans als gevolg van een lagere winst uit onderneming te maken krijgen met een lagere opbouwfactor?

3 Hoe lang is dit probleem bij u bekend? Zijn er bijzondere redenen waarom dit probleem nog niet is opgelost?

4 Bent u het met de VVD eens dat het niet de bedoeling kan zijn dat deze groep op achterstand wordt gezet? Zo nee, waarom niet?

5 Kunnen deze beroepsbeoefenaren wél pensioen opbouwen bij ouderschapsverlof, sabbatsverlof en studieverlof? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom is hier onderscheid in aangebracht?

6 Bent u bereid om dit probleem voor 1 juli a.s. op te lossen en daarover de Kamer te informeren? Zo nee, waarom niet?

(*)

Pensioenfederatie Magazine, februari 2018,

https://magazine.pensioenfederatie.nl/relatiemagazine-2