Europees Parlement veroordeelt de mensenrechtenschendingen in Turkije

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op donderdag 8 februari 2018, 3:39.

Een grote meerderheid van het Europees Parlement heeft de resolutie over de mensenrechtensituatie in Turkije aangenomen. De resolutie is gemaakt op initiatief van Turkije-rapporteur Kati Piri. Het Europees Parlement benadrukt de structurele problemen die bestaan, zoals de noodtoestand en de willekeurigheid van de rechterlijke macht. Maar ook individuele gevallen van mensenrechtenkwesties worden genoemd.

Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri: “De cijfers zijn ontluisterend. Meer dan 100.000 mensen in Turkije zijn ontslagen en meer dan 50.000 mensen zijn gevangen gezet. Al deze mensen hebben een gezicht, een familie en vrienden die hopen dat de situatie weer normaliseert.”

“De omvang van het huidige harde optreden tegen alle democratische oppositiestemmen in Turkije is ongekend. De Turkse autoriteiten hebben het recht hebben om degenen die verantwoordelijk waren voor de gruwelijke couppoging van 15 juli 2016 voor het gerecht te brengen, maar de noodtoestand wordt momenteel gebruikt om tegengeluiden het zwijgen op te leggen. Dat gaat veel verder dan het beschermen van de nationale veiligheid.”

“De EU moet zich luid en duidelijk uitspreken over mensenrechtenschendingen in Turkije. Niet alleen omdat onze Unie gebaseerd is op deze waarden en Turkije zich hier als kandidaat-lidstaat aan moet houden. Ook omdat we onze geloofwaardigheid dreigen te verliezen en de steun van een groot deel van de Turkse gemeenschap kwijtraken als we niet opkomen voor hun rechten in deze barre tijden.”