CDA: voorzichtig positief over deal tussen EU en VK

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op vrijdag 8 december 2017, 15:26.

Het CDA in het Europees Parlement is voorzichtig positief over het compromis dat is gevonden tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de burgerrechten, de Brexit-rekening en de Ierse kwestie. Op de belangrijkste onderwerpen heeft het VK water bij de wijn gedaan, blijkt uit de gezamenlijke verklaring. “Nederlanders in het VK krijgen hiermee de zekerheid dat hun rechtspositie niet aangetast wordt, de Britten betalen volledig voor de aangegane verplichtingen rond de Europese begroting en we voorkomen voorlopig een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Maar dit is pas het begin van een nog veel ingewikkeldere onderhandeling,” waarschuwt CDA-Europarlementariër Esther de Lange.

De grenskwestie in Ierland is nog lang niet opgelost en zal ook de volgende fase van de onderhandelingen gaan domineren. “Hoe groter de verschillen tussen het VK en de EU, hoe harder de grens tussen de Republiek Ierland en het Noord-Ierse deel en hoe lastiger het is voor onze bedrijven om handel te drijven met het VK. De grote vraag is dus hoe concreet de toezegging is van het Verenigd Koninkrijk dat we een harde grens willen voorkomen. Onze inzet is dat het VK toegang houdt tot de Europese markt inclusief alle plichten en kosten die daarbij komen, zoals de jurisdictie van het Europese Hof van justitie en bijdragen aan bepaalde delen van de Europese begroting. Dat is de enige echte manier om een harde grens te voorkomen en de economische schade van Brexit voor Nederland te beperken.”

Dit akkoord geeft dus de ruimte om ons te richten op de vraag hoe de handelsrelatie tussen het VK en de EU er in de toekomst uit moet gaan zien. De Lange: “Het akkoord dat nu bereikt is, is relatief gemakkelijk in vergelijking met de complexiteit van een nieuw handelsakkoord. Ook in de volgende fase zullen we dus alert moeten zijn. Het VK zal niet kunnen rekenen op een voorkeursbehandeling. Wij gaan dus ook niet per definitie akkoord met een transitieperiode, tussen het moment van uittreden en de invoering van een nieuw handelsakkoord, zolang de handelsafspraken niet duidelijk en acceptabel voor ons zijn. Net als met het Canadese handelsverdrag moeten bijvoorbeeld onze standaarden voor wat betreft bescherming van het milieu en de rechten van werknemers geborgd worden.”