Gevaar van TTIP na Duitse en Franse afwijzing nog niet geweken

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 30 augustus 2016.

Uit Duitsland en Frankrijk klinken vanuit de regeringen geluiden om TTIP, het handelsakkoord tussen de EU en de VS, af te blazen. Goed nieuws voor de tegenstanders van TTIP, waaronder GroenLinks, maar is het gevaar nu geweken? Juich niet te vroeg, waarschuwt Europarlementariër Bas Eickhout.

“De onderhandelingen over TTIP zijn mislukt,” verklaarde de Duitse vicebondskanselier Sigmar Gabriel afgelopen weekend op de Duitse tv. De Franse staatssecretaris voor handel Matthias Fekl voegde daar dinsdag op twitter aan toe: “Frankrijk eist dat de onderhandelingen worden afgebroken”.

Na deze uitspraken van de twee grootste EU-landen lijken de slagingskansen voor TTIP wel heel klein. GroenLinks heeft zich altijd fel tegen TTIP verzet en is blij met deze ontwikkeling. TTIP tast democratische zeggenschap aan om de markt te reguleren in het publieke belang - denk aan milieunormen, sociale rechten of privacy en maakt publieke doelstellingen ondergeschikt aan handelsbelangen.

Gevaar nog niet geweken

Maar betekent dit dat dat de gevaren die TTIP met zich meebrengen nu definitief geweken zijn? Helaas niet. Eerst moeten we afwachten of deze opmerkingen zich ook echt vertalen in actie: stappen de Duitse en Franse regering naar de Europese Commissie om het mandaat voor de TTIP-onderhandelingen weer in te trekken, of was deze stoere taal toch meer voor de bühne? In beide landen komen er immers verkiezingen aan.

Meld je aan voor onze TTIP/CETA updates. Zodra we (belangrijk) nieuws hebben, sturen we je een update. Alleen je e-mailadres is verplicht, maar als je je naam invult, dan komen we minder snel in je spambox.

E-mailadres *

Voornaam

CETA op de loer

Maar zelfs als zij de daad bij het woord voegen, getuigt het van weinig consistentie van Gabriël, Fekl en ook de Nederlandse minister Ploumen om enerzijds Europese waarden te verdedigen tegen de risico’s van TTIP, maar anderzijds kritiekloos door te stomen met de goedkeuring van CETA, het handelsakkoord tussen de EU en Canada, waaraan in de kern exact dezelfde bezwaren kleven, maar in de publieke opinie net even wat minder aandacht voor is.

CETA bevat ICS, het recht voor bedrijven om via een aparte rechtsgang die andere partijen niet hebben, overheidsbesluiten en -wetten aan te vechten. Met dit investor to state dispute settlement krijgen bedrijven een machtig wapen in handen om overheden onder druk te zetten wanneer regels of besluiten tegen hun zin zijn. Het milieu, de volksgezondheid en werknemersrechten hebben het nakijken. CETA is al veel verder gevorderd dan TTIP: de onderhandelingen zijn afgerond en de nationale regeringen staan op het punt om het resultaat definitief goed te keuren.

GroenLinks zet zich de komende maanden niet alleen in om daadwerkelijk te stoppen met TTIP, maar ook om te voorkomen dat CETA de Europese democratie alsnog uitholt.