Europees Parlement wil bindende verdeelsleutel voor vluchtelingen in Europa

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op donderdag 19 oktober 2017, 14:59.

Het Europees Parlement wil een bindende verdeelsleutel voor vluchtelingen in Europa. Hierdoor moeten asielzoekers eerlijk verdeeld worden over de Europese lidstaten, op basis van bevolkingsgrootte en economische kracht. Een meerderheid van de LIBE commissie, verantwoordelijk voor asiel- en migratiebeleid stemde vandaag voor de herziening van de afspraken over de opvang van asielzoekers (Dublin-verordening).

Een van de belangrijkste veranderingen is dat niet langer het land van aankomst in de EU, meestal Griekenland of Italië, automatisch verantwoordelijk is voor de beoordeling en afhandeling van alle asielaanvragen. Mede dankzij de sociaaldemocraten in het Europees Parlement is er een meerderheid voor de nieuwe regels.

“Dit kan een doorbraak zijn in het Europese asielbeleid. Landen als Griekenland en Italië zijn de afgelopen jaren in de steek gelaten door de rest van Europa, met alle gevolgen van dien. Het is hoog tijd dat andere Europese landen solidariteit tonen, niet alleen met al die mensen die op de vlucht zijn en recht hebben op bescherming, maar ook met de landen die jarenlang hebben moeten opdraaien voor de vluchtelingencrisis”, aldus Kati Piri.

De stemming van vanmorgen moet gezien worden als stevig signaal naar de lidstaten, waarbij bekend is dat er sommige landen niet zonder slag of stoot akkoord zullen gaan.

Kati Piri: “Het Europees Parlement heeft vandaag een duidelijk standpunt ingenomen: gemeenschappelijke problemen vragen om gemeenschappelijke oplossingen. Elke lidstaat van de EU zal zijn steentje moeten bijdragen en vluchtelingen moeten opvangen die bescherming nodig hebben, ook als deze landen niet toevallig aan de Europese buitengrenzen liggen.