Maak een einde aan Europese belastingparadijzen: Nederland -Luxemburg - Ierland!

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op dinsdag 14 november 2017, 15:03.

“De Paradise Papers bewijzen het opnieuw: als het op winstbelasting aankomt dragen de sterkste schouders de lichtste lasten. Nederland werkt hier volop aan mee. Dit is onrechtvaardig en gaat ten koste van mensen en landen die het spel wél eerlijk spelen. Een Europese oplossing is hard nodig.”

Dit stelt Paul Tang (PvdA) als reactie op de onthullingen uit de Paradise Papers die vandaag in het Europees Parlement zijn besproken. Het verschuiven van winsten wereldwijd zorgt ervoor dat landen ongeveer 200 miljard aan winstbelasting mislopen. De opbrengst voor de Europese Unie valt hierdoor naar schatting zo’n 20% lager uit.

Alleen zijn er ook landen die juist profiteren door lage tarieven te hanteren en mee te werken aan schimmige constructies om de te betalen belasting tot een minimum te beperken. Ierland, Luxemburg en ook Nederland worden volop genoemd als het gaat om belastingontwijking.

“Nederland rolt nog steeds de rode loper uit voor iedereen die zo min mogelijk belasting wil betalen. Daarmee haalt het als een ware piraat geld uit de schatkist van andere lidstaten. Echte Europese actie is nodig om deze wanpraktijken te keren: een Europese grondslag voor winstbelasting zodat er een einde komt aan kunstmatig geschuif met winsten.”

In Europa worden meerdere voorstellen besproken die belastingontwijking moeten stoppen. Zo is er een voorstel om openbaar te maken waar grote bedrijven winst maken en winstbelasting betalen (country by country reporting) en wie de uiteindelijk eigenaar van een bedrijf is. De Europese Unie wil belastingparadijzen ook dwingen tot informatie-uitwisseling door het opstellen van een zwarte lijst. De belangrijkste hervorming is het voorstel voor een Europese grondslag voor de winstbelasting en door te heffen op het doorsluizen van winsten naar belastingparadijzen. Deze hervorming wordt op dit moment door de lidstaten en het Europees Parlement besproken.

“De druk op een gezamenlijke oplossing neemt toe, en dat is hoog tijd. Regeringsleiders, ook Mark Rutte, moeten stelling nemen tegen deze moderne piraten door een gezamenlijk Europees stelsel voor winstbelasting te omarmen. Als zelfs iemand als Bono er alles aan doet om de belasting te ontwijken hoeven we er geen vertrouwen meer in te hebben dat het vanzelf goed komt. Het enige dat werkt is wetgeving en een strenge controle “