Nieuwsuur: Meer Turkse asielaanvragen in Nederland een jaar na de couppoging in Turkije

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op woensdag 12 juli 2017, 3:54.

In de vierdelige serie ‘Eén jaar na de coup’ onderzoekt Nieuwsuur hoe het nu is met betrokkenen in Turkije en Nederland. In deze aflevering wordt gekeken naar de recente stijging van het aantal Turkse vluchtelingen dat asiel heeft gevraagd in Nederland.

Na de mislukte coup in Turkije is het aantal Turkse vluchtelingen dat asiel heeft gevraagd in Nederland flink gestegen. Sinds juli vorig jaar hebben 377 Turken een asielverzoek ingediend. Het jaar daarvoor waren dat er 56.

PvdA-Europarlementariër Kati Piri, Turkije-rapporteur voor het Europees parlement, pleit voor bescherming voor deze mensen: “Die honderden mensen kun je niet de dupe laten worden van de mogelijke consequenties voor de diplomatieke relatie tussen Turkije en de Europese Unie. Die is sowieso al niet goed. Zorg ervoor dat deze mensen snel bescherming krijgen.”

Volgens Piri is het een stuk onveiliger geworden in Turkije. “De situatie daar is drastisch verslechterd, met name sinds de mislukte couppoging. Er zitten nu nu 50 duizend mensen in de gevangenis en 150 duizend zijn er ontslagen. Het ziet er niet naar uit dat dat de komende weken of maanden gaat verbeteren.”

De hele uitzending is terug te bekijken op de website van Nieuwsuur. Het item begint op 21.44.