The Wilson Center: Europese en Amerikaanse reacties op het Turkse referendum

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op vrijdag 21 april 2017, 3:18.

De overwinning van Erdogan bij het referendum zet de relatie tussen Turkije en de EU onder druk. Ondertussen heeft de president van de Verenigde Staten Erdogan gefeliciteerd met zijn overwinning. In een gesprek met verschillende experts bij het Woodrow Wilson Center geeft Kati haar kijk op de toekomstige relatie tussen Turkije en de EU.

“Als de grondwetswijzigingen onveranderd worden doorgevoerd, moet dat leiden tot de formele schorsing van de toetredingsgesprekken. Maar de EU moet de Turkse bevolking die voor een democratische rechtsstaat is niet in de steek laten. Europese landen moeten daarom beter kijken naar wie ze steunen in Turkije. Een autoritair Turkije moet de EU veel meer zorgen baren dan een mogelijke ineenstorting van de vluchtelingendeal met het land. De tijd is gekomen om dit serieus op te pakken en een strategie richting Turkije te bepalen.”

Het Wilson Center is een onafhankelijke internationale denktank in de Verenigde Staten en behoort tot de beste tien denktanks van de wereld. Het volledige gesprek met Kati en andere experts is op de website van het Wilson Center te beluisteren.