Kati in El Mundo: “Met deze constitutionele hervormingen kan Turkije niet toetreden tot de EU”

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op zondag 16 april 2017, 9:46.

In een interview met de Spaanse krant El Mundo praat Kati over de gevolgen voor de EU-Turkije relatie als Turkije de constitutionele hervormingen doorzet.

“Als deze hervormingen ongewijzigd worden doorgevoerd beweegt Turkije van een democratie, met al zijn problemen, naar een autoritaire staat. Het feit dat er geen scheiding van machten is, dat de president niet alleen verantwoordelijk is voor het kiezen van zijn regering, maar ook voor sommige rechters, het feit dat hij leider is van het land, maar ook van zijn partij, betekent dat er geen verschil meer is met het parlement, dat de regering juist hoort te controleren.”

“Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegenover de Turkse burgers en te zeggen dat, op dit moment, hun regering geen interesse heeft om bij de Europese Unie te horen. Erdogan is niet bereid om de hervormingen door te voeren die nodig zijn. We moeten de Turkse bevolking niet aan hun lot overlaten. Maar als we nu zeggen dat Turkije binnen een paar jaar de EU zal betreden, dan liegen we.”

Het volledige interview is hier in het Spaans te lezen.