Voorstel van wet - Voorstel van wet van het lid Hoogland tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994, het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Militair Strafrecht in verband met de invoering van een verzwaarde en getrapte regeling voor rijontzeggingen wegens rijden onder invloed en ter verlaging van de ondergrens voor het ongeldig worden van het rijbewijs en voor de verplichte overgifte van het rijbewijs (Wet nuchter op weg)

Dit voorstel van wet i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 34698 - Initiatiefvoorstel Wet nuchter op weg i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel van wet van het lid Hoogland tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994, het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Militair Strafrecht in verband met de invoering van een verzwaarde en getrapte regeling voor rijontzeggingen wegens rijden onder invloed en ter verlaging van de ondergrens voor het ongeldig worden van het rijbewijs en voor de verplichte overgifte van het rijbewijs (Wet nuchter op weg); Voorstel van wet (initiatiefvoorstel); Voorstel van wet
Document­datum 21-03-2017
Publicatie­datum 21-03-2017
Nummer KST346982
Kenmerk 34698, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

34 698 Voorstel van wet van het lid Hoogland tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994, het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Militair Strafrecht in verband met de invoering van een verzwaarde en getrapte regeling voor rijontzeggingen wegens rijden onder invloed en ter verlaging van de ondergrens voor het ongeldig worden van het rijbewijs en voor de verplichte overgifte van het rijbewijs (Wet nuchter op weg)

Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is een verzwaarde en getrapte regeling voor rijontzeggingen wegens het besturen van een motorrijtuig onder invloed van alcohol of drugs in te voeren, alsmede de wettelijke ondergrens van het alcoholgehalte voor het ongeldig worden van het rijbewijs, en voor de verplichte overgifte van het rijbewijs, te verlagen, en daartoe de Wegenverkeerswet 1994, het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Militair Strafrecht te wijzigen;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

De Wegenverkeerswet 1994 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 123b, eerste lid, onder a en b, wordt «570 microgram alcohol» vervangen door «350 microgram alcohol» en wordt «1,3 milligram alcohol» vervangen door: 0,8 milligram alcohol.

B

Artikel 164 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Het tweede lid wordt als volgt gewijzigd:
  • a. 
    Onderdeel a vervalt.
  • b. 
    De onderdelen b tot en met e worden geletterd a tot en met d.
  • c. 
    In onderdeel a (nieuw) wordt na «een onderzoek als bedoeld in het» ingevoegd: tweede,.
  • 2. 
    In het vierde lid wordt «onderdeel a, b, d, of e,» vervangen door: onderdeel a, c, of d,.

C

Artikel 179 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Onder vernummering van het eerste tot en met derde lid tot tweede tot en met vierde lid wordt een nieuw eerste lid ingevoegd, luidende:
    • 1. 
      Bij veroordeling van de bestuurder van een motorrijtuig wegens overtreding van een der strafbare feiten in artikel 8, eerste tot en met vierde lid, genoemd, kan hem de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen voor ten hoogste tien jaren worden ontzegd.
  • 2. 
    In het tweede lid (nieuw) wordt na «8,» wordt ingevoegd: vijfde lid,.
  • 3. 
    Na het vierde lid (nieuw) wordt, onder vernummering van het vierde lid (oud) tot en met tiende lid tot zesde tot en met twaalfde lid, een lid ingevoegd, luidende:
    • 5. 
      Indien tijdens het plegen van een strafbaar feit in artikel 8, eerste tot en met vierde lid, genoemd nog geen vijf jaren zijn verlopen na het einde van de tijdsduur waarvoor bij een vroegere onherroepelijke veroordeling wegens een van die strafbare feiten de betrokkene de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen is ontzegd, en betrokkene:
      • a. 
        eenmaal eerder onherroepelijk is veroordeeld wegens een van die feiten, kan hem de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen voor ten hoogste twintig jaren worden ontzegd;
      • b. 
        tweemaal eerder onherroepelijk is veroordeeld wegens een van die feiten, kan hem de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen voor ten hoogste dertig jaren worden ontzegd;
      • c. 
        driemaal eerder onherroepelijk is veroordeeld wegens een van die feiten, kan hem de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen levenslang worden ontzegd.
  • 4. 
    In het zesde lid (nieuw) wordt «eerste lid» vervangen door: tweede lid.
  • 5. 
    In het zevende lid (nieuw) wordt «tweede lid» vervangen door «derde lid» en wordt «eerste lid» vervangen door: tweede lid.
  • 6. 
    In het achtste lid (nieuw) wordt «vijfde lid» vervangen door: zevende lid.
  • 7. 
    In het tiende lid (nieuw) wordt «zesde lid» vervangen door: achtste lid.
  • 8. 
    In het twaalfde lid (nieuw) wordt «het vierde onderscheidenlijk het vijfde lid» vervangen door: het vijfde tot en met het zevende lid.

ARTIKEL II

In het Wetboek van Strafvordering wordt in het Vierde Boek, na Titel IX, een titel ingevoegd, luidende:

Titel IXA. Herbeoordelingsverzoek

Artikel 552ga

    • 1. 
      De veroordeelde aan wie op basis van artikel 179, vijfde lid, onderdeel b of c, van de Wegenverkeerswet 1994 de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen voor meer dan vijfentwintig jaren onderscheidenlijk levenslang is ontzegd, kan na verloop van vijfentwintig jaren na de onherroepelijke veroordeling een schriftelijk verzoek tot herbeoordeling van de rijontzegging indienen bij de griffie van het gerecht in feitelijke aanleg waarvoor de zaak het laatst werd vervolgd.
    • 2. 
      De behandeling van het verzoek door de raadkamer vindt plaats in het openbaar.
    • 3. 
      Tijdens de behandeling van het verzoek worden de veroordeelde en de officier van justitie in de gelegenheid gesteld te worden gehoord. De veroordeelde kan zich doen bijstaan door een advocaat welke in de gelegenheid wordt gesteld de nodige opmerkingen te maken. De beschikking van het gerecht is met redenen omkleed en wordt in het openbaar uitgesproken. Aan de veroordeelde wordt door de griffier tijdig te voren schriftelijk mededeling van de dag der uitspraak gedaan. Acht het gerecht het verzoek gegrond, dan herroept het de levenslange ontzegging van de rijbevoegdheid.

ARTIKEL III

In artikel 36, derde lid, van het Wetboek van Militair Strafrecht wordt «vierde en zesde lid» vervangen door: zesde en achtste lid.

ARTIKEL IV

  • 1. 
    Indien artikel I, onderdeel A, van de Wet van 26 september 2014 tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met het verbeteren van de aanpak van het rijden onder invloed van drugs (Stb. 2014, 353) eerder in werking treedt of is getreden dan deze wet, wordt artikel I, onderdeel C, van deze wet als volgt gewijzigd:
  • a. 
    In onderdeel 1 wordt in het eerste lid «vierde lid» vervangen door: vijfde lid.
  • b. 
    In onderdeel 2 wordt «vijfde lid,» vervangen door: zesde lid,.
  • c. 
    In onderdeel 3 wordt in het vijfde lid «vierde lid» vervangen door: vijfde lid.
  • 2. 
    Indien artikel I, onderdeel A, van de Wet van 26 september 2014 tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met het verbeteren van de aanpak van het rijden onder invloed van drugs (Stb. 2014, 353) later in werking treedt dan deze wet, wordt aan artikel I van die wet een onderdeel toegevoegd, luidende:

E

Artikel 179 van de Wegenverkeerswet 1994 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid wordt «vierde lid» vervangen door: vijfde lid.
  • 2. 
    In het tweede lid wordt «vijfde lid,» vervangen door: zesde lid,.
  • 3. 
    In het vijfde lid wordt «vierde lid» vervangen door: vijfde lid.

ARTIKEL V

Deze wet heeft geen gevolgen voor feiten die zijn begaan voor haar inwerkingtreding.

ARTIKEL VI

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

ARTIKEL VI

Deze wet wordt aangehaald als: Wet nuchter op weg.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

De Minister van Veiligheid en Justitie,


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.