Werkbezoek aan Balk, Friesland

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op dinsdag 7 maart 2017, 2:48.

De route naar Brussel ging vandaag via Balk, Friesland. Maanden geleden kreeg ik nav een interview op de radio een enigszins boze email van Henk. Een paar uur later kwam daar weer een aardige mail overheen. Henk had intussen mijn website bezocht, eerdere interviews terug gelezen en was het aardig eens met de meeste van mijn standpunten. Intensief mailcontact volgde en ik had beloofd langs te komen in Balk waar hij ook Nederlandse taalles gaf aan vluchtelingen.

Vandaag was he…t eindelijk zover. Eerst gezellig bij Henk thuis persoonlijk kennis gemaakt en geluncht. Vervolgens samen met hem en Annelies Pilon een bezoek gebracht aan de plaatselijke AZC waar 300 asielzoekers zitten. Goed gesprek gevoerd met de COA directeur - een man die zich duidelijk met hart en ziel inzette voor de medewerkers en bewoners. Met de docenten die taalles geven en kennismaking met de Nederlandse maatschappij gesproken over hun ervaringen. Weer veel opgestoken over hoe soms goed bedoelde regels en wetten, in de praktijk soms toch verkeerd uitvallen en wat zij graag veranderd zouden willen zien.

De middag afgesloten bij de bibliotheek waar elke dinsdag vrijwilligers, inclusief Henk, taallessen geven. Daar kwamen wij ontzettend aardige, gemotiveerde mensen tegen die keihard hun best doen om zo snel mogelijk hun nieuwe leven in Nederland op te pakken.

Terwijl ‘de vluchtelingen’ het nieuws niet meer domineren nu de instroom flink gedaald is, zijn er dagelijks nog vele Nederlanders bezig om die mensen te helpen goed te integreren in onze samenleving. Ik vond het een erg leerzaam en inspirerend werkbezoek. Maar ben vooral ook trots op al die vrijwilligers die zo stuk voor stuk bij dragen aan een tolerante, inclusieve samenleving waar nieuwkomers welkom worden geheten.