Huitema tegen extra handelsbarrières voor planten

Met dank overgenomen van J. (Jan) Huitema i, gepubliceerd op dinsdag 26 april 2016.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema stemde in de landbouwcommissie tegen een akkoord van het Europees Parlement en de lidstaten die de import van planten, bomen en struiken moeilijker maakt.

Planten uit derde landen die Europa binnenkomen via bijvoorbeeld Rotterdam of Schiphol worden momenteel aan een doelgerichte keuring onderworpen. Het Europees Parlement wil nu dat planten, waarvan sommige lidstaten vinden dat ze een mogelijk risico vormen, de EU helemaal niet meer binnen mogen komen.

Een onnodige handelsbarrière, aldus Huitema. Een meerderheid in het Europees Parlement denkt echter op deze manier te kunnen voorkomen dat vreemde plantziekten uit bijvoorbeeld Latijns-Amerika worden geïmporteerd. Huitema: “De plantziekten die we momenteel aantreffen in Europa zijn vaak de oorzaak van slechte handhaving van onze gezamenlijke regels door individuele lidstaten. Handelsbarrières opwerpen is niet de oplossing, het lijkt eerder een slechts excuus om de problemen in eigen land niet aan te pakken.” Het akkoord moet nu nog worden goedgekeurd door het hele Europese Parlement.