Azerbeidzjan: de lange arm van President Aliyev - Hoofdinhoud
Azerbeidzjan - de voormalige olierijke Sovjetrepubliek in de Kaukasus - heeft een diep trieste staat van dienst als het gaat om mensenrechten. President Ilham Aliyev regeert met ijzeren hand. Zeker 160 mensen zitten - zonder enige toegang tot rechtsbijstand - op politieke gronden in de gevangenis. Ook in onze media blijft het meestal oorverdovend stil over het lot van deze activisten.
Vandaag was president Aliyev in Brussel. Uiteraard niet om te praten over de politieke situatie in zijn land. Olie en gas, daar ging het om in de gesprekken die Aliyev vandaag onder meer met EU-president Donald Tusk voerde. ‘Mensenrechten’ was in die gesprekken waarschijnlijk niet meer dan een onopvallende voetnoot.
Alle reden dus om op een dag als vandaag de schijnwerpers op Azerbeidzjan te richten. Om het wél over het lot van de politieke gevangenen te hebben. Daarom had ik in het EP vandaag samen met Human Rights Watch een rondetafel-conferentie belegd. Om te praten over en het liefst mét politieke activisten in het land.
Zo was er tijdens de conferentie een skypeverbinding gepland met de Azerbeidzjaanse journalist, Khadija Ismayilova. Zij probeert waar mogelijk de toestand in haar land aan de kaak te stellen. Maar toen we vandaag de verbinding probeerde te maken, was er plots geen internet.
In de hele wijk, waar Khadija woont, was internet afgesneden. Maar daar bleef het niet bij. Ook de stroom werd in de hele buurt uitgeschakeld. De poging van de geheime dienst om haar de mond te snoeren mislukte echter, omdat Khadija in een taxi is gesprongen en uiteindelijk in een andere wijk de skypeverbinding wél tot stand heeft kunnen brengen.
Khadija heeft gelukkig zo wel haar verhaal kunnen vertellen. In het Europees Parlement. Maar het is natuurlijk van de gekke, dat we anno 2017 een land, waar de Europese Unie nota bene een ‘partnerschap’ meezoekt, op zo grove wijze de mensenrechten schendt
President Aliyev hebben we vandaag de hele dag niet in het Europees Parlement gezien.