Goed nieuws: de Wet Normering Topinkomens werkt - Hoofdinhoud
Vanochtend stuurde minister Ronald Plasterk de jaarlijkse rapportage over de Wet Normering Topinkomens naar de Tweede Kamer. Conclusie: de wet, de strengste in z’n soort in Europa, werkt. Over de hele linie liggen de salarissen van bestuurders van bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, woningcorporaties en ziekenhuizen een stuk lager dan vóór de wet het geval was. Die trend zal volgend jaar nog steviger worden voortgezet. Zeker nu vanaf 1 januari 2017 ook de topinkomens van mensen die vóór inwerkingtreding van de wet in dienst traden moeten worden afgebouwd naar de nieuwe norm (het salaris van een minister). Uit bovenstaande rapportage blijkt trouwens ook dat het voornaamste bezwaar van tegenstanders van de wet nergens op gebaseerd lijkt te zijn, want ook voor de nieuwe fors lagere salarissen zijn voldoende goede mensen te vinden. En dat is logisch, want van een ministerssalaris kun je nog heel wat boterhammen kopen. Laatste conclusie: het aantal overtredingen van de wet is flink afgenomen. Daar waar sprake is van te veel betalen, vindt steeds terugvordering plaats.
Het is dus mooi nieuws dat de wet z’n werk goed doet. Werken voor de publieke zaak moet gaan om dienen, en niet om verdienen, zoals ik in een eerder blog betoogde. Belastingcenten moeten naar excellent onderwijs, fijn wonen, goede zorg en mooie tv- en radioprogramma’s. Niet naar ‘over de top-inkomens’ van onderwijsbestuurders, woningcorporatiedirecteuren, zorgbobo’s en omroepbonzen. De Partij van de Arbeid heeft daar stevig op ingezet en blijft dat ook doen.
Om te zorgen dat overtredingen van de wet worden aangepakt, dat schijnconstructies die soms worden opgetuigd worden doorgeprikt én dat de wet wordt uitgebreid naar alle werkenden in de publieke en semi-publieke sector. Op dat laatste heb ik stevig aangedrongen, bijvoorbeeld nog toen er onlangs veel commotie ontstond over de meer dan vijf ton die radiomaker Giel Beelen jaarlijks op z’n rekening kon bijschrijven. Minister Plasterk heeft nu toegezegd daarover snel een wetsvoorstel naar de Kamer toe te sturen.